Inca un depozit transformat in locuinta, de data aceasta in San Francisco. Munca de reamenajare si reconfigurare a spatiului le apartine arhitectilor de la Edmond Lee Architects, care au reusit sa transforme aceasta cladire veche si iesita din uz, intr-o locuinta moderna de toata frumusetea.

Abordarea lor a urmarit exploatarea la maxim a spatiului, in sensul renuntarii la delimitarile uzuale prin pereti, despartitoare, usi. Au fost imbratisate in schimb spatiile deschise, planurile continue si materialele transparente. Departe de a considera un neajuns faptul ca locuinta  este amenajata intr-o incapere vasta, arhitectii au luat acest punct de pornire drept un avantaj si au mers in aceeasi directie, a largirii orizontului vizual prin punerea in evidenta a deschiderilor.

Depozit transformat in locuinta Depozit transformat in locuinta Depozit transformat in locuinta

Mai jos, una din cele mai indraznete amenajari: baia principala, delimitata de restul camerei, dar si de restul casei, doar printr-un perete de sticla transparent:

Depozit transformat in locuinta Depozit transformat in locuinta

Ca mod de amenajare, au fost pastrate multe din elementele originale ale constructiei: barele din otel, pilonii din lemn masiv, de exemplu. Ca stil, designul merge spre industrial, insa aduce si elemente de contemporan, ceea ce creeaza un binevenit contrast intre trecut si prezent. S-a incercat, de fapt, contopirea acestor doua atitudini diferite, dar cu asemanari subtile intre ele: urban/contemporan si industrial cu aer vintage.

Astfel, langa peretii vechi din caramida rosie, arhitectii au adus formele precise si liniile taiate perfect ale finisajelor moderne, iar pilonii imensi din lemn reusesc sa faca pereche buna cu elementele din sticla si beton aparent care desavarsesc decorul.

Spatiile obtinute sunt extrem de generoase: atat ca dimensiune, cat si ca experienta tactila, vizuala si estetica. O abordare contemporana aplicata unui fond vechi – dovada ca nicio transformare nu e imposibila.

Depozit transformat in locuinta Depozit transformat in locuinta Depozit transformat in locuinta Depozit transformat in locuinta Depozit transformat in locuinta Depozit transformat in locuinta

foto