Amenajarea unei camere de copii cere multa imaginatie, dar nu neaparat si un buget mare. Ca si in cazul camerelor pentru adolescenti, e nevoie de planificare prealabila. Masori camera, stabilesti ce mobila vrei sa pui acolo, decizi ce tema sau ce stil alegi si incepi modificarile. Sau cumparaturile, dupa caz.

Cum creezi camere de copii practice si placute?

Planifica

Prima regula: stabileste prioritatile. De ce obiecte ori mobila are nevoie copilul in camera, dar si de ce anume se poate lipsi. O camera mare se poate dovedi la fel de greu de amenajat ca una mica. Asta inseamna ca primul si cel mai important pas in amenajarea unei camere de copii este o planificare riguroasa.

design interior camera copil verde gri
Camera de copii cu verde si gri
design interior camera copii albastru pat suprapus
Albastru nu e doar pentru baieti

Organizeaza jucariile

Pune jucariile la indemana copilului, astfel incat sa nu fie nevoit sa se urce pe mobila pentru a ajunge la ele. Poti crea spatii de depozitare si pe verticala, dar ai in vedere ca inaltimea mobilei sa ii fie accesibila fara efort.

design interior camera copilului cu munti pictati si cort
Camera de copii cu spatii de depozitare pe orizontala
amenajarea unei camere de copii cu gri si galben
Organizare pe verticala, dar la inaltime mica

Creeaza multe spatii de depozitare

…pe unde poti.

Un spatiu restrans te obliga sa gandesti creativ. Daca nu e loc in camera si pentru dulapul de haine, si pentru depozitare pentru jucarii, o solutie ar fi sa le combini. La fel, diferite alte spatii pot fi folosite in acelasi scop: golul de sub pat, spatiul de sub fereastra, peretii. Imaginatia e un ajutor de nadejde in acest sens. Sau pozele de pe internet.

Noi, de exemplu, am creat un dulap de haine in forma de casuta care se continua cu un spatiu de depozitare pentru jucarii. Intregul proiect e aici.

design interior camere de copii cu dulap in forma de casuta si depozitare jucarii
Dulap + depozitare pentru jucarii, intr-unul din proiectele KiwiStudio

Ce culori sunt potrivite pentru camere de copii?

Aici nu sunt reguli, poti folosi orice culori doresti. Inclusiv pe cele inchise – negru, bleumarin, gri. In combinatii fericite, pot crea decoruri minunate. Ideea e ca nu trebuie sa te limitezi la roz pentru fetite si albastru pentru baieti. Sunt atatea culori care abia asteapta sa fie puse in camerele de copii!

camere de copii cu perete albastru inchis
Un perete inchis la culoare poate sugera cerul instelat
camera copil gri si galben
Gri + galben poate fi magic

Cum amenajezi un loc de studiu atragator?

Nu toti copiii se indreapta cu placere spre biroul de studiu, asta e deja o banalitate. Sau spre spatiul de citit pe care l-ai amenajat cu atata efort, doar ca sa-l vezi mereu gol. Exista solutii, din fericire. Iata una dintre ele, mai jos. Ideea care se desprinde de aici este ca aceeasi nota jucausa care determina designul unei camere de copii sa se rasfranga si asupra spatiului de studiu.

design interior camera copil spatiu de citit
Un loc de citit care poate crea dependenta
design interior camera de copii tematica jungla
Un birouas in jungla

Camere de copii tematice?

Da, se poarta in continuare camerele de copii tematice. Si probabil nu se vor demoda cat timp vor fi copii pe lumea asta. Trebuie stiut ca o astfel de initiativa cere mai mult efort si multa coordonare intre elementele componente. Trebuie sa armonizezi toate obiectele, dar in primul rand sa le gasesti prin magazine.

Noi am amenajat o camera de copii cu tematica marina si nu a fost deloc simplu. Mobila a fost facuta la comanda, am cautat pentru clienti tablouri cu tema marina, timona, tapet cu motive marinaresti, ceasuri de navigatie, cosuri in dungi alb-albastre, colace de salvare si tot felul de alte obiecte din tema. A fost ceva de munca, dar rezultatul a iesit asa cum si-au dorit copiii. Ceea ce e, pana la urma, cel mai important lucru.

camera de copii cu tematica marina
Camera de copii cu tematica marina
detalii camera de copii cu tematica marina
Detaliile sunt esentiale!

foto: 1, 2