De ce mobila de designer ar trebui sa spuna ceva despre noi, ca societate? In primul rand directia in care merge designul – in general, asa ca inclusiv designul de mobila – spune ceva despre punctul in care ne aflam, ca societate. Iar designerii care reusesc sa-si impuna viziunea proprie despre lume participa la definirea stilului unei anumite perioade. Ideile lor ne influenteaza vietile si invers – vietile noastre, asa cum curg ele in acest secol XXI, influenteaza designul.

Am trecut de la bogatia de detalii, la minimalism. De la mult si incarcat, la putin si de calitate. De la evident, la subtil sau de la strigat in gura mare, la soptit la ureche, metaforic vorbind. Unii vad in asta o saracire – noi zicem ca e esentializare.

Cam asa s-ar putea descrie designul contemporan: ca o solutie concentrata la maxim, din care au fost eliminate elementele suplimentare, optionale, si au fost pastrate doar esentele tari.

In sfarsit, destula vorbarie. Exemplele urmatoare ar putea exemplifica directia in care merge designul – si nu ne referim aici doar la designul de mobilier.

Mobila de Studio Arthur Casas. Portiunea valurita e realizata prin modelarea mai multor straturi de lemn suprapuse.

Mobila de designer Arthur Casas

Cat despre firma de arhitectura si design care a venit cu aceasta idee: are in spate o lunga lista de premii si distinctii, incepand cu 1983. Asa ca orice miscare din partea lor e primita cu interes atat de critici, cat si de publicul larg. Spre exemplu, proiectul expus mai jos e descris de Studio Arthur Casas in felul urmator: legatura intima cu orizontala, intoarcere la formele organice suprinzatoare, lipsa elementelor de constructie vizibile. Ceea ce inseamna o intoarcere la 180 de grade fata de, sa zicem, tendintele de acum 2-3 ani, cu verticale si geometrii indraznete, sugerand ascensiunea si puterea.

Sa fie asta o viziune mai umila asupra lumii? Sau, sa zicem, o viziune mai empatica?

Mobila de designer

Donna Wilson: simplitate adusa la perfectiune. Mai jos:

Mobila de designer

Mobila de designer

Mobila de designer

Dulapul de mai jos se numeste „The Advent Calendar Cabinet”. Ce e un calendar advent, aici.

Este creatia firmei de design Hendzel + Hunt si a fost realizat in intregime din bucati de lemn reconditionat. Chestia cu reconditionarea pentru unii e doar o fita. Pentru altii, e o masura care se impune de la sine din ce in ce mai stringent – cam cu viteza cu care ne mancam de vie planeta si ii consumam inconstienti resursele.

Deocamdata multe creatii se inscriu inca in categoria „shabby chic” – vechituri cu dichis, nu neaparat chestii utile si practice. Insa foarte probabil, lucrurile se vor schimba semnificativ in viitorul nu prea indepartat (sa speram!).

In orice caz, de retinut preferinta unui numar tot mai mare de designeri, arhitecti si artisti pentru cei trei R: reconditionare, reciclare, reutilizare.

Mobila de designer

Mobila de designer

Mobila de designer

Mobila de designer

Mobila de designer

Mobila de designer

INCHfurniture: pornind de la designul mobilei anilor ’50, au venit cu aceste interpretari extrem de actuale. Din nou, minimalism si esentializare:

Mobila de designer

Mobila de designer

Mobila de designer

Sanijura, cu dulapurile Jules: un omagiu stilului vintage (adevaratul…;)), dar si spiritului contemporan, mereu viu si mereu in cautare de nou:

Mobila de designer

foto: 1, 2, 3, 4, 5