Arhitectura trecutului e plina de surprize. Casele din aluminiu produse de Alcoa (abreviere de la Aluminium Company of America) la sfarsitul anilor ’50 sunt un astfel de exemplu.

Totul a inceput in 1957, cand Alcoa anunta ca doreste extinderea pe piata de imobiliare printr-un proiect indraznet si inovativ la acea vreme: locuintele din aluminiu, ieftine si convenabile, destinate americanului de rand. De fapt, Alcoa urmarea sa incurajeze folosirea aluminiului la constructii, iar pentru a demonstra capacitatile exceptionale ale materialului, a promis sa sponsorizeze construirea a 50 de astfel de case.

Acestea ar fi costat, dupa calculele lor, mai putin de 25.000 de dolari – un pret excelent atat comparativ cu oferta de pe piata, cat si raportat la calitate. In sfarsit, Alcoa avea sperante uriase, atat de uriase incat au declarat cu nonsalanta ca miscarea lor va declansa „cea mai mare schimbare in domeniul materialelor de constructie de secole incoace”.

Arhitectul sef responsabil de proiect a fost Charles M. Goodman. Modelul standard proiectat de el masura 177 metri patrati, incluzand un living deschis, 3 dormitoare si 2 bai. Pentru o astfel de casa erau necesare 3.4 tone de aluminiu.

Iata reclamele la casele Alcoa – „care free homes”, ceea ce s-ar traduce cuvant cu cuvant prin „casele fara grija”:

Arhitectura trecutului

Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului

Ceea ce Alcoa n-a prevazut a fost esecul rasunator al proiectului. Pana la finele anului 1957, aproximativ 20 de case din cele 50 planificate fusesera construite in Statele Unite, in diferite regiuni. Restul proiectelor n-au mai ajuns sa prinda forma, iar de vina a fost in principal costul extrem de ridicat al constructiilor, comparativ cu promisiunile facute de Alcoa.

Astfel, cei „sub 25.000$” necesari pentru ridicarea unei astfel de case s-au dovedit a insuma, de fapt, vreo 60.000$. Adica mai mult decat dublu fata de ceea ce fusese promis. De unde si lipsa cererii, iar in final abandonarea proiectului de catre Alcoa.

In prezent, din cele douazeci si ceva de case din aluminiu raspandite pe cuprinsul Statelor Unite, cateva au ajuns in posesia unor pasionati ai arhitecturii vremurilor trecute. Acestea sunt norocoasele care au avut parte de lucrari de reconditionare si pe alocuri renovare, atat la exterior, cat si la interior.

Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului

 

Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului Arhitectura trecutului

foto