Arhitectura contemporana ne rezerva multe surprize, de asta sa fiti siguri! Ca de exemplu aceasta constructie numita de creatorii ei Trufa.

Ce e Trufa? E un experiment haios, creativ, nebunesc, inovativ si, zicem noi, distractiv pentru Ensamble Studio – cei care au conceput  aceasta nebuneasca aventura in care au fost implicati oameni, o vaca, multi baloti de paie si cateva tone de ciment. Rezultatul e o constructie care nu seamana cu nimic din ce am vazut pana acum.

La prima vedere, Trufa pare o stanca masiva. Asta pana cand zaresti ferestre si o usa pe laturile sale: o stanca amenajata pentru locuit. Si inca una artificial creata, de mana omului si cu ajutorul unei vaci – dar de asta vorbim mai tarziu.

Asadar, niste baieti glumeti de la Ensamble Studio – arhitecti de meserie – si-au pus in cap sa concureze natura la producerea stancilor. Asa ca s-au pus pe treaba: au sapat o groapa in pamant si au turnat o podea de ciment. Apoi au pavat podeaua cu baloti de paie si i-au asezati intr-o forma anume, anterior stabilita.

Arhitectura

Cand stratul de paie a atins dimensiunile dorite, au acoperit formatiunea cu ciment:

Arhitectura

Peste o bucata de timp, cimentul s-a intarit si s-a trecut la etapa a doua: dezgroparea viitoarei Trufe. Deocamdata aceasta se prezenta ca o forma masiva, amorfa, cu interiorul scobit si umplut cu paie.

Asa ca s-a trecut la etapa urmatoare, si anume dezasamblarea trufei: taiata in felii groase pentru a putea fi golita de umplutura sa de paie.

Arhitectura

Arhitectura

Migaloasa treaba de a scoate toate paiele afara a fost lasata pe seama naturii – adica a unui vitel care a consumat cu pofta toti balotii si a lasat interioarele stralucind!

Arhitectura

I-a luat ceva timp sa faca asta, pentru ca a inceput treaba pe cand avea cateva luni si a terminat-o cand era deja un tauras in toata regula. 😀

Arhitectura

Si cu asta s-a incheiat constructia Trufei. Arhitectii au amenajat apoi locul pentru un trai cat de cat comod. Treaba le-a iesit de minune: stanca arata extraordinar, si-nauntru, si-n afara:

Arhitectura

Arhitectura

Evident, Trufa nu e destinata traiului cotidian. Poti s-o consideri o casa de relaxare, un refugiu, o zona in care te poti adaposti ca sa uiti de toate si sa te multumesti cu putin. E un experiment reusit.

Geniala ideea!

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Iata si o sectiune prin Trufa, cu detaliile de constructie enumerate mai sus – inclusiv cele care arata cum vitelul se implica activ in finalizarea lucrarii. Niste glumeti, arhitectii astia :D!
Arhitectura

foto