Un bun exemplu de arhitectura neconventionala este si casa despre care vorbim astazi si al carei design a fost inspirat de constructiile militare. Ansamblul a fost ridicat in Australia si serveste drept refugiu temporar – sau casa de vacanta, desi primul termen e mai potrivit daca luam in considerare intreaga conceptie a proiectului.

Arhitectura neconventionala

Arhitectura neconventionala

Arhitectura neconventionala

Casa a fost proiectata astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu posibil, dar in acelasi timp fara sa compromita nici confortul celor care o locuiesc. Se pliaza perfect pe terenul pe care a fost construita, gratie unei structuri de sustinere din metal ce a fost fabricata la comanda, dupa masuratori exacte in sit.

Destul de simpla la o prima vedere, constructia se dezvaluie ca o locuinta complicata, construita in straturi, versatila si robusta in acelasi timp.

Pentru ca se afla intr-o zona dominata de fenomene meteo extreme – de la calduri caniculare, seceta, aer uscat, la ingheturi si dezgheturi, plus expunere prelungita la lumina soarelui – casa a fost proiectata astfel incat sa raspunda favorabil acestor schimbari ale vremii.

Fatada lunga a casei a fost orientata spre nord, astfel incat sa fie micsorat gradul de incalzire solara pasiva. Fatadele dinspre vest si est sunt prevazute cu balcoane, ceea ce creeaza un strat de aer izolator intre casa si mediu. Fatada sudica, ocupata de dormitoare si bai, are ferestre mai mici decat celelalte, ceea ce optimizeaza ventilatia camerelor si micsoreaza pierderile de caldura.

Arhitectura neconventionala

Arhitectura neconventionala

Arhitectura neconventionala

Cladirea comunica cu exteriorul gratie aleilor si teraselor amenajate cu interventii minime. Spatiile din jurul casei sunt gandite astfel incat sa poata fi folosite in orice anotimp, indiferent de conditiile meteo, iar grija principala a fost pastrarea mediului in starea originala – asa ca lipsesc artificiile care sunt prezente, de obicei, in curtile caselor.

De altfel, preocuparea pentru utilitate este vizibila atat la exterior, cat si la interior. Spatiile sunt proiectate in primul rand pentru a raspunde unor necesitati impuse de mediu – de la orientarea fatadelor, pana la „imbracarea” casei intr-un invelis mobil cu rol izolator, pana la dotarea camerelor cu strictul necesar.

Pentru ca am amintit de invelisul izolator, merita subliniat faptul ca ansamblul a fost gandit sa serveasca drept locuinta temporara. Atunci cand e folosita, se deschide precum o cutie, iar cand nu e folosita, poate fi ferecata si „impachetata”. Acest lucru e usor de realizat gratie panourilor din otel formate din benzi verticale, ce functioneaza in acelasi timp si ca bris-soleil, protejand interioarele de lumina puternica a soarelui.

Arhitectura neconventionala

Arhitectura neconventionala

Arhitectura neconventionala

Complexitatea constructiei e adusa la apogeu prin integrarea unor solutii de ultima ora, precum: bazin de acumulare a apei si statie de distribuire a acesteia; instalatie de incalzire eficienta, adaptata cladirii si care consuma o cantitate mica de combustibil; podele si tavane izolatoare pentru eficienta energetica crescuta; ferestre inteligente ce optimizeaza circulatia aerului si controleaza pierderile de caldura; sistem de incalzire a apei folosind energia solara; sistem de panouri solare care maresc autonomia casei.

Ah, sa nu uitam: casa este pe lista scurta a nominalizarilor la World Architecture Festival Awards! 🙂

Arhitectura neconventionala

Arhitectura neconventionala

Arhitectura neconventionala

foto