Casa Walker este un exemplu reusit de arhitectura moderna. A fost construita la sfarsitul anilor ’60 in California, SUA, de catre designerul si arhitectul Rodney Walker. De fapt, acesta a construit-o pentru el insusi si a locuit aici o buna bucata de vreme. Pentru ca au lipsit cu desavarsire constrangerile impuse de cerintele clientului – pentru ca, in acest caz, clientul a fost identic cu arhitectul -, Walker a dat frau liber imaginatiei si a creat aceasta capodopera care, la vremea ei, a starnit ceva rumoare printre constructori si amatori de arhitectura deopotriva.

Inainte de a trece prin fiecare camera a casei, ar mai trebui sa spunem un lucru: ca teoretic, Rodney Walker n-a fost arhitect. A studiat arhitectura, intr-adevar, insa nu si-a luat diploma si nici autorizatia de arhitect. S-a facut remarcat si si-a dedicat mare parte din munca unui alt domeniu, invecinat: designul. Iar atunci cand i s-a oferit o diploma onorifica de arhitect – ca recunoastere a meritelor sale in acest domeniu – a refuzat politicos.

Arhitect, ne-arhitect, cert e ca Rodney Walker a creat o capodopera, a carei frumusete e intregita si inseparabila de natura. Iata dovada:

Arhitectura moderna Arhitectura moderna Arhitectura moderna

Casa e construita folosind materiale moderne pentru acea vreme: otel, sticla, aluminiu:

Arhitectura moderna

Terase generoase bordeaza casa de jur-imprejur. Locuinta e asezata in asa fel incat din interior sa fie vizibile cele mai frumoase panorame pe care are sa le ofere zona:

Arhitectura moderna Arhitectura moderna
Arhitectura moderna

 

De ceva timp, casa Walker isi cauta cumparatori, motiv pentru care a trecut prin ceva lucrari de reamenajare – s-ar putea spune ca a fost adusa la zi, asa cum am mentionat si in titlu.

Camerele pastreaza partial elemente din decorurile originale, dar chiar si asa, aerul anilor ’60 se face simtit in fiecare colt.

Arhitectura moderna Arhitectura moderna Arhitectura moderna Arhitectura moderna Arhitectura moderna

Locuinta e dispusa pe un singur nivel, cu zona de living ocupand aproape jumatate din suprafata. Acest spatiu de zi e impartit insa intre mai multe functionalitati: bucatarie, loc de luat masa, loc de relaxare si socializare.

Arhitectura moderna Arhitectura moderna Arhitectura moderna

foto