Aceasta casuta moderna la tara a fost proiectata si construita in 2013 de arhitectii olandezi de la Korteknie Stuhlmacher Architecten. Inainte de a ne ocupa de constructia propriu-zisa, cateva cuvinte despre imprejurimile si locul in care se afla aceasta.

Asadar, povestea casutei incepe in momentul cand actualii proprietari au intrat in posesia unui teren in pitoreasca localitate Uitdam, pe malurile lacului Ijsselmeer. Terenul: nici prea mare, nici prea mic, insa extem de bine pozitionat chiar langa lac, cu vedere spre cele mai frumoase peisaje din zona.

Din start, contextul a dictat stilul constructiei. Arhitectii au fost nevoiti sa pastreze proportiile caselor taranesti din zona, sa limiteze aria materialelor folosite si sa faca uz de elementele stilistice ale arhitecturii traditionale ale locului. In acelasi timp, s-a simtit nevoia unei inovatii in ce priveste noua constructie, dat fiind ca e totusi vorba de o casa noua, ce urma sa fie locuita de oameni tineri.

Inca un detaliu care merita mentionat: in imediata vecinatate a terenului de construit se afla biserica satului: o frumusete de constructie veche, extrem de bine conservata, de al carei stil arhitectural trebuie sa se tina cont la ridicarea noului edificiu.

Acestea fiind spuse, arhitectii au venit cu aceasta propunere de casa, care noua ni se pare extrem de reusita, nu numai ca modalitate de integrare in context, dar si ca piesa de sine statatoare. E extrem de bine exprimat spiritul acestor locuri: frumusetea pusa in forme simple si eficiente.

Casuta moderna la tara Casuta moderna la tara Privita de la distanta, casuta se integreaza perfect in context. Privita de aproape, aceeasi impresie persista, dar sunt vizibile si diferentele, date de mici detalii contemporane, ca folosirea unor materiale moderne, a unor sisteme noi la acoperis si la fatade, la o anumita linie de design care plaseaza constructia in prezent, fara a o indeparta totusi de stilul consacrat al zonei. Casuta moderna la tara Casuta moderna la tara Casuta moderna la tara Casuta moderna la tara

Casuta moderna la tara Casuta moderna la tara Casuta moderna la tara Casuta moderna la tara interior

 

 

foto