Toata lumea e de acord ca anumite combinatii de culori sunt castigatoare in orice circumstante. De exemplu rosu-alb-negru. Cu aceste trei culori obtii de fiecare data amenajari de nota 10, fara mari eforturi. Avem mai jos un exemplu:

Combinatii de culori

Camera e eleganta, rafinata si, in ciuda cromaticii cuminti, reuseste sa imprime spatiului suficienta energie pentru a iesi din neutralitate. Totusi, daca vrei ceva mai indraznet, triada magica  nu ti-e de prea mare folos. Pentru impresii puternice, foloseste culori puternice si elemente vizuale care sa sara in ochi. Ca aici, de exemplu:

Combinatii de culori

Pana nu demult, perechea de culori galben- albastru (cu varianta portocaliu-albastru) era pe lista de „asa nu” a designerilor. La fel ca alaturarea de forme geometrice, texturi, modele. Ce s-a intamplat cu aceste tabu-uri intre timp? Au fost spulberate. Daca e modern, nu prea mai tine cont de vechile reguli. Asa ca indrazneata combinatie de galben si albastru nu e numai permisa, dar chiar recomandata daca vrei sa obtii o amenajare mai altfel.

Combinatii de culori
Combinatii de culori

Rosu si albastru? Hmm, cele doua culori se „mananca” reciproc, asa ca nu ar trebui alaturate. Serios? Nici vorba! Combinatia e puternica, intr-adevar, si tocmai din aceasta cauza e folosita pentru personalizarea camerelor:

Combinatii de culori

Pentru ca anul acesta se poarta culorile neon, trebuie spus ca si in amenajarile interioare se folosesc astfel de tonuri. In verde, galben, roz sau albastru, culorile neon se pot integra cu succes amenajarilor interioare.

O singura conditie, totusi: foloseste-le in combinatie cu  diferite culori solide. Culorile neon sunt foarte luminoase si incarca destul de mult camera, iar folosite in combinatie cu alte culori la fel de incarcate ar rezulta o atmosfera prea aglomerata vizual.

In plus, culorile neon sau culorile foarte luminoase, cum e galbenul, portocaliul, verdele sau albastrul deschis, trebuie folosite pentru a completa fonduri neutre – in niciun caz pentru a decora in totalitate o camera. Asta daca nu vrei ca spatiul sa semene cu un bazar sau cu atelierul unui pictor nepriceput.

In amenajarea de mai jos, culorile puternice sunt folosite pe fonduri neutre (alb, bej, crem, negru etc.), de unde si contrastul placut si senzatia de echilibru vizual:

Combinatii de culori
Combinatii de culori
Combinatii de culori

O alta combinatie de culori cu care nu dai gres: galben si negru. In natura, alaturarea de galben si negru inseamna „ferea, sunt periculos”. Anumite specii de serpi otravitori sunt colorati in galben si negru, viespea are corpul in dungi galbene si negre. In sfarsit, regnul animal interpreteaza combinatia de culori ca un semnal de avertizare. Cui ii place aceasta semnificatie, o poate folosi de-acum incolo mai cu subinteles 😉 :

Combinatii de culori

Portocaliul se asorteaza foarte bine cu negrul, dar face combinatii bune si cu nuante de gri:

Combinatii de culori

Un decor viu si energic. S-ar zice ca rosul animeaza camera. Asa e, cel putin partial. Insa culorile care invioreaza si creeaza contrast puternic sunt petele de albastru si verde din tablou. Fara acestea doua, camera ar parea destul de monotona. Interesant, nu?

Combinatii de culori

O combinatie riscanta: verde si mov. Insa aici, proportia in care sunt amestecate culorile este perfecta. La fel si intensitatea culorilor. O amenajare impecabila!

Combinatii de culori

Combinatia verde-alb-galben ar trebui folosita mai des la amenajarile interioare, pentru ca poate crea decoruri delicate si proaspete ca acesta de mai jos:

Combinatii de culori

V-au placut combinatiile? Ce lipseste din lista?

foto: uktv.co.uk, rice.dk, simplifiedbee.com, netinterior.net, kathleeninteriors.blogspot.com