Chiar daca numele lui Isamu Noguchi e legat in principal de sculptura, data fiind tema site-ului nostru, ne vom ocupa de lucrarile sale in design de produs. Abordarea nu e deloc arbitrara – artistul insusi a sustinut ideea de arta in folosul comunitatii, arta care sa poata fi folosita in scopuri sociale. Si-a indeplinit acest tel creand numeroase obiecte, de la piese de mobilier, la lampi, pana la proiecte de gradini publice sau de teatre. Cu alte cuvinte, si-a transpus viziunea artistica in tot ce-a putut atinge, intr-un mod cu adevarat social, cu oameni si pentru oameni.

Isamu Noguchi s-a nascut dintr-o mama americanca si un tata japonez. Acest duet de influente l-a captivat toata viata si i-a influentat arta intr-o masura hotaratoare. De aceea, lucrarile sale aduc adesea in prim plan un conflict rezolvat: dintre forme geometrice rigide si forme organice, dintre materiale foarte diferite, texturi diferite, stiluri diferite.

Probabil cea mai celebra lucrare a sa de design este masa care-i poarta numele: masa Noguchi, creata in 1944 si produsa continuu pana in prezent de Herman Miller.

Designul bun inglobeaza arta – ‘good design can allow art’Noguchi reduce obiectul la coordonatele esentiale: doua bucati de lemn modelate sinuos si unite in asa fel incat sa creeze un trepied care sustine coroana de sticla, tablia mesei. Rezulta un obiect complicat si simplu in acelasi timp:

masuta isamu noguchi

Alte lucrari, mai putin celebre decat masa care-i poarta numele, mai jos:

Corpuri de iluminat realizate dintr-o combinatie de metal si hartie, aceeasi hartie folosita si la panourile japoneze shoji. Cititorului de azi, aceste forme organice i se vor parea obisnuite, insa la vremea crearii lor, au insemnat un punct de noutate.

lampi isamu noguchi

lampi isamu noguchi Chess Table, 1944: chess table isamu noguchi

Canapeaua Freeform exploreaza de asemenea formele organice. Se mai numeste „canapeaua nor”, din motive evidente: isamu noguchi freeform sofa Masa In62:
in62 table isamu noguchi Rudder Tablerudder table isamu noguchi Una din sculpturile sale, Miss Expanding Universe. Asemanari cu Brancusi? Observatia e valida, cautati opere ale celor doi artisti si comparati, veti gasi cateva elemente comune.
miss expanding universe isamu noguchi Prismatic Tableisamu noguchi prismatic table

Aparat de radio cu design de Isamu Noguchi. Radio Nurse, circa 1937, realizat din bachelita. Radio Nurse a fost primul mare proiect industrial al lui Noguchi. Obiectul este, de fapt, un aparat de monitorizare pentru copii. Ceva ce in zilele noastre se numeste baby monitor sau interfon bebe.
radio nurse isamu noguchi

Rocking Stoolisamu noguchi rocking stool Rudder dining suiterudder dining isamu noguchi Scauneisamu noguchi scaune

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6