Printre nominalizarile la premiile germane de design de anul viitor figureaza si lucrarea artistei israeliene Hilla Shamia: ceva la granita intre arta moderna si mobila, mai sigur spus, niste forme din aluminiu turnate in lemn.

Ce semnifica ele, dupa spusele creatoarei:

„Conceptul meu a luat nastere din nevoia emotionala pentru un produs. Am observat ca oamenii se leaga emotional mai puternic de obiectele imperfecte. Obiecte cu urme vizibile de uzura.

Ca designer, am fost intotdeauna mult mai atrasa de de imperfectiuni, decat de produsul ‘perfect controlat’. In multe din lucrarile mele apare natura. Iar aceasta este plina de procese aparent imperfecte, imprevizibile, din care iese totul. Aceste procese din natura mi-au starnit interesul pentru modul in care obiectele capata personalitate din imperfectiuni, si cum pot eu, ca designer, sa creez obiecte pentru care defectele sa fie aspecte pozitive, dezirabile.”

Design

Design
Referitor la lucrarea expusa in acest articol: „pastreaza forma naturala, dar contine si limite clare.” Interventia artificiala, imaginata si aplicata de mana omului,  e destul de puternica pentru a crea o forma cu totul noua, insa in acelasi timp lasa intacta memoria materialului. Cele doua bucati – aluminiu si lemn – fuzioneaza, dar nu se confunda. Ceea ce rezulta este o piesa unicat, la limita dintre natural si artificial.

Design

Design

Design

Design

foto