Arhitectura lui Moon Hoon e oricum, numai plictisitoare nu. Lucrarile lui au fost catalogate ca ilustrand o arhitectura a exuberantei: Moon Hoon frapeaza, foloseste gesturi indraznete, se exprima cu voce tare si capteaza toate privirile prin constructiile sale care produc o rupere frapanta in context. Desi nu sunt total desprinse de anturaj, cladirile sale aduc totusi un element de inedit care nu se lasa usor trecut cu vederea.

Cladirea despre care vorbim aici se numeste Casa Visang si e construita intr-o zona inconjurata de munti din Coreea de Sud. Peisajul l-a inspirat pe Moon Hoon sa vina cu aceasta proportie si cu volumul taios, desi cu greu se poate vorbi aici de o cladire specifica zonelor montane.

Arhitectura Arhitectura Arhitectura

Arhitectul a imaginat o casa la munte pentru un cuplu de tineri. Locuinta se vrea o transpunere a acestui spirit tineresc in forma solida, iar daca ar fi sa-i imaginam niste trasaturi, acestea ar face referire la vitalitate, aplomb, indrazneala, dinamism. Cam asa s-ar umaniza casa Visang a lui Moon Hoon.

Trebuie sa recunoastem totusi ca, spre deosebire de alte creatii ale sale – la un moment dat o sa ajungem si la ele – cea de aici e foarte cuminte.

Constructia e asezata in sit astfel incat din interior sa fie cat mai vizibile imprejurimile muntoase. Privelistile sunt insa afisate fragmentat, pentru ca fatadele nu sunt marcate de deschideri ample, asa cum te-ai astepta la o astfel de cladire, ci de mici ochiuri de sticla care impanzesc peretii exteriori masivi.

Micile sparturi in fatade fac ca volumul sa capete dinamism si suplete, iar pe de alta parte, ele transforma cladirea intr-un imens periscop pentru observarea frumusetilor din jur.

Iar noaptea, casa devine ea insasi un punct de atractie in zona:

Arhitectura

Arhitectura Arhitectura Arhitectura

 

foto