Merita sa cunoastem arhitectura din Portofino, Italia, asezare celebra pentru casutele sale colorate, asezate pe malul Mediteranei.

Situat in apropiere de Genova, Portofino decoreaza cu mare finete un punct de pe coasta nord-vestica a Italiei, pe Riviera Italiana. Am spus ‘un punct’, pentru ca asezarea este foarte mica, minuscula chiar, cu o suprafata totala de 2.6 km patrati. Iar turistii cu siguranta intrec in numar locuitorii. Acestia din urma numara, conform Wikipedia, 439 de persoane.

arhitectura din portofino italia case colorate

arhitectura din portofino italia port la mediterana case colorate

Dar sa ne intoarcem la arhitectura din Portofino, Italia. Aici gasim celebrele casute colorate asezate direct pe malul calm al Mediteranei. E o priveliste care a facut din micutul sat pescaresc o destinatie turistica de prima mana. Mai mult, in Portofino ajung sa locuiasca personalitati subtiri ale lumii artistice contemporane, dovada resedinta Dolce& Gabanna pe care o vedem mai jos:

arhitectura din portofino italia resedinta dolce gabbana cladire la malul marii mediterane

Aceasta este insa o priveliste pe care n-o s-o gasiti in ghidurile turistice. Dupa cum nu veti gasi acolo nici imagini ale unor celebre stradute anonime, ca mai jos:

Arhitectura din Portofino, Italia, in ce are ea mai ascuns si mai pitoresc: 

arhitectura din portofino italia strada cu casute colorate

arhitectura din portofino italia stradute case portocalii

Unele stradute din Portofino sunt atat de inguste, ca doar pietonii le pot strabate:


arhitectura din portofino italia straduta ingusta printre case

E cel putin ironic ca o asezare atat de mica precum Portofino ajunge sa aiba azi atat de multi vizitatori. Pentru ca la origini, a fost un umil sat de pescari. Terenul pe care azi se inalta frumoasele case colorate era, initial, o suprafata stancoasa. Fiecare metru patrat disponibil a fost folosit la maxim, iar casele s-au inaltat cu harnicie, parca in ciuda acestui teren capricios. Stancaria din Portofino este astazi pretuita, fotografiata, aclamata, iar casele de pescari au devenit intre timp resedinte de lux. Ce-i drept, italienii si-au dat repede seama de potentialul turistic al zonei si au conservat foarte bine asezarea.

arhitectura din portofino italia port case colorate

arhitectura din portofino italia case colorate mediterana

arhitectura din portofino italia casa la tarm

Pe langa repere celebre, precum farul din Portofino, stau alaturi ca frumusete de stradute si detalii arhitecturale ca niste bijuterii:

Farul din Portofino: 

arhitectura din portofino italia farul din portofino

O terasa anonima, superba exponenta pentru arhitectura din Portofino, Italia:


arhitectura din portofino italia detaliu arhitectura

O straduta mica si cocheta plina ochi cu arhitectura din Portofino, Italia:


arhitectura din portofino italia straduta

Satucul merita vizitat, probabil ca 24-48 de ore sunt suficiente ca sa-l iei la pas si sa descoperi tot ce are el mai bun. Din punctul nostru de vedere, arhitectura lui, asezarea, aerul, azurul marii sunt de neocolit!

arhitectura din portofino italia cladire galbena

arhitectura din portofino italia biserica

portofino italia case la mare

strada ingusta portofino

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10