Unul din motivele pentru care ne place atat de mult arhitectura contemporana e ca reuseste sa creeze frumosul pornind de la forme simple, aproape rudimentare. E si exemplul casei din imagine, numita sugestiv „negru pe alb” – pentru ca este, la propriu, o suprapunere de negru pe alb, folosind forme geometrice extrem de simple.

Creatie a arhitectilor de la Fabi Architekten, cladirea consta in doua volume suprapuse, asezate la randul lor pe o terasa ce urmareste conturul curbat al terenului. Dispunerea nivelurilor a fost gandita in asa fel incat, odata ajuns la interior, sa poti panorama cu privirea intreaga intindere din jur:

Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana

Din afara, dinspre drumul de acces, casa se infatiseaza ca un bloc compact, imposibil de patruns cu privirea. Comparatia cu fortareata nu e deloc exagerata, pentru ca, in fapt, arhitectii au folosit ca inspiratie acest tip de constructie medievala. Asemanarea trebuie insa privita din perspectiva pur teoretica: casa trebuie sa protejeze intimitatea locatarilor sai, la fel cum vechile fortarete delimitau un teritoriu de nepatruns pentru intrusi.

Altfel, locuinta e prietenoasa, cel putin odata ce ajungi in inima ei:

Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana
Arhitectura contemporana

S-a incercat, pe cat posibil, ca spatiul construit sa nu perturbe armonia peisajului. Zona terasata a fost redusa la cateva suprafete de stricta utilitate, iar restul terenului ce formeaza curtea interioara a fost lasat neatins de interventia omului:

Arhitectura contemporana

La etaj, din suprapunerea celor doua volume a rezultat o zona cu terasa circulabila, care comunica direct cu un spatiu de zi:

Arhitectura contemporana

Pentru interioare, regula de baza a fost: simplitate.

Culori cat mai apropiate celor naturale, linii de design foarte simple, aproape austere. De altfel, abordarea e fireasca daca tinem cont de faptul ca, pentru aceasta casa, cel mai important decor e…cadrul natural. Peretii exteriori din sticla dovedesc acest lucru: admira tot, dar mai ales frumusetile de-afara:

Arhitectura contemporana

Cu toate acestea, sa dam Cezarului ce-i al Cezarului. Detaliile de interior sunt admirabile, perfect alese pentru a completa discret minunatia de forme si culori din natura:

Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana

foto