Inainte de a trece in revista sugestii pentru cum sa decorezi dormitorul, sa stabilim intai cateva aspecte.
In primul rand, dormitorul este cea mai intima camera a casei. Este ascunsa privirilor celor mai multi vizitatori, in mod ideal ar trebui pozitionata undeva spre spatele casei, la cea mai mare distanta de zona de intrare (hol, usa de la intrare). Dar mai ales, este locul in care proprietarii se retrag pentru cele mai intime momente, pentru somn, relaxare…restul il stiti.
Acestea fiind spuse, e usor de tras concluzia ca dormitorul trebuie amenajat astfel incat sa incurajeze intimitatea, sa produca acea senzatie placuta de liniste si sa ofere spatiul necesar odihnei. In functie de personalitatea proprietarilor, dormitorul e mai mult sau mai putin strident – iar designerul va trebui sa tina cont de acest lucru mai mult decat de oricare altul.
In general dormitoarele sunt amenajate in culori calde, care linistesc psihicul – tonuri de bej, crem, alb, bleu, roz, culori lemnoase, kaki, gri deschis, violet pal etc. In contrast, culorile tari si reci sunt folosite cu moderatie si mai ales pentru a crea pete de culoare, dat fiind faptul ca au un efectul opus asupra psihicului. Pentru efecte vizuale deosebite, insa, se pot combina culori tari si calde. Gradul in care sunt folosite fiecare dintre ele va da nota distinctiva camerei si va avea efectul scontat: de linistire sau, de ce nu, de energizare. Cu cat mai multe tonuri calde, cu atat mai mare va fi efectul de calmare a psihicului si invers: mai multe culori vii, mai mare senzatia de energie.
Ca elemente de decor, trebuie spus ca cea mai importanta piesa de mobilier dintr-un dormitor este patul. Forma si dimensiunea acestuia dicteaza, in final, modul in care sunt dispuse si celelalte elemente de mobilier in camera. Un pat mare intr-un dormitor mic nu va permite incarcarea suplimentara a spatiului cu alte piese – si invers. Din acest motiv, cumpararea patului trebuie facuta cu atentie: tine cont de nota generala de design dorita pentru camera, de elementele vizibile ale patului (spatar, laterale, culoare), de dimensiunea acestuia raportata la camera, de celelalte piese de mobilier existente.
Ca tendinta in designul de mobilier pentru dormitor in 2012, lemnul e din nou la mare cautare. Fie ca e vorba de lemn natural, placi fibro-lemnoase, MDF sau alte materiale compozite cu aspect lemnos, de retinut e ca se poarta tonuri si materiale naturale. Liniile de design sunt simple, mergand spre minimalism, desi in acest punct fiecare are libertate totala de a-si alege stilul de amenajare in care se simte cel mai confortabil. Nu uita, dormitorul este camera in care trebuie sa te simti bine in primul rand tu.