Ce vedeti mai sus este creatia celebra a si mai celebrului Verner Panton, danezul care, la mijlocul secolului XX, a produs un fel de scurt-circuit in domeniul designului – de interior, de produs, industrial. De fapt, a scurtcircuitat vizualul si a schimbat modul in care privim lucrurile. Lucrarile sale – printre care si Scaunul Con de mai sus – au servit drept reper, sursa de inspiratie si suport (la propriu si la figurat!) pentru multe alte produse, opere ori pur si simplu obiecte care au aparut mai tarziu.

Scaunul Con a aparut in 1958. Pe cat e de simplu, pe atat e de uimitor prin claritatea si indrazneala formelor. Panton i-a creat, mai tarziu, si un frate: scaunul in forma de inima, care a vazut lumina zilei in 1959 si, de asemenea, a facut numeroase „victime” cu silueta sa uimitoare:

Cone Heart Verner Panton

 

Coconut Chair este creatia lui Herman Miller Nelson din 1955. Scaunul a devenit instant vedeta – de fapt, acelasi statut il pastreaza si azi, daca e sa ne luam dupa numarul de case de bun gust in care inca apare…in ciuda varstei inaintate!

Coconut Chair Herman Miller Nelson

 

Minunatul scaun DSW Fiberglass, creatie a sotilor Charles  si Ray Eames din 1950, combina trei materiale intr-un singur produs: fibra de sticla, otel (cromat sau negru) si lemn.

Desi proiectat si scos pe piata cu mai bine de 60 de ani in urma, scaunul DSW Eames are o aura contemporana de netagaduit. Suplu, sportiv, dar cu o eleganta care strabate din perfectiunea detaliilor, DSW face si acum ravagii printre pasionatii de design.

Varianta originala:

Dsw fiberglass chair Charles Eames

…si o variatie pe aceeasi tema:

Balansoarul DSW/ Charles& Ray Eames:
James Eames DWS chair balansoar

 

Egg Chair, sau pe romaneste Scaunul Ou, a fost proiectat de Arne Jacobsen in 1958, special pentru hotelul Radisson SAS din Copenhaga. Dar cum designul de buna calitate nu poate fi pastrat intre usi inchise – plus ca era consumerismului era deja trecuta de prima tinerete la acea vreme – in scurt timp Scaunul Ou a aparut in magazine si a inceput sa fie produs pentru mase.

Eggs

 

Tot Eames-ii au fost aceia care au conceput si urmatorul scaun, a carui forma usor de recunoscut reuseste sa fascineze si astazi, la jumatate de secol de la creatia sa, generatii intregi de iubitori ai frumosului. Scaunul se numeste LCW – abreviere pentru Lounge Chair Wood.

Data de nastere: 1945, adica la scurt timp dupa Al Doilea Razboi Mondial. Aparitia sa e legata de cererea pe piata pentru produsele versatile, ieftine, usor de folosit, comode. In contextul istoric si cultural al acelei perioade, aparitia scaunului Eames LCW e perfect justificata: un obiect de mobilier care nu costa mult, putea fi adaptat cu usurinta la decoruri variate, putea fi stivuit, iar in plus aducea aminte cu eleganta de un simt al economiei si cumpatarii care a marcat perioada din timpul razboiului si de dupa.

Pe scurt, un succes al epocii postbelice, devenit azi un clasic extrem de iubit:

LCW chair Charles & Ray Eames

 

Scaunul Lalea este creatia lui Eero Sarinen din 1956:

Scaunul Lalea Eero Saarinen

 

 

Scaunul Lebada al lui Arne Jacobsen, din 1958, un fel de pereche pentru Scaunul Ou pe care l-am vazut mai sus:

Scaunul Lebada Arne Jacobsen

 

 

Revenim la lucrurile simple: 3107, creatie a lui Arne Jacobsen, care pare sa se afle la polul opus fata de scaunele Lebada si Ou. A iesit la lumina in 1955 si s-a vandut in peste 5 milioane de unitati. Sezutul si spatarul sunt facute dintr-o singura bucata din lemn stratificat, ceea ce-l face extrem de economic, usor de stivuit, usor de mutat de colo-colo, adica perfect pentru oameni de conditie medie si case fara pretentii.

Intre timp, a devenit un clasic gratie formelor sale gratioase, simple, eficiente:

Scaunul 3107 Arne Jacobsen

 

 

Scaunul S al lui Verner Panton este, probabil, cea mai cunoscuta creatie a danezului. Primele modele au aparut in 1960, cu chiu si vai, pentru ca proiectul lui Panton primea refuzuri peste refuzuri de la producatorii de mobila. Dificultatea era de a gasi un material si o formula care sa permita fabricarea dintr-o singura bucata a scaunului, fara a-i compromite forma.

In scurt timp de la aparitia sa pe piata, scaunul lui Panton a facut istorie si a cunoscut un succes rasunator pe piata.

Scaunul S Verner Panton

 

 

Foarte cunoscut este si scaunul zig zag al lui Gerrit Rietveld. E cel mai batran din galeria noastra: dateaza din 1934!

.Scaunul zig zag Gerrit Rietveld

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7