Philippe Starck si-a inceput cariera de designer in anii ’70, cand tanarul de 20 si ceva de ani (care tocmai isi abandonase studiile, ca fapt divers), proiecta amenajarea a doua cluburi din Paris. Recunoasterea talentului sau a venit la scurt timp, insusi presedintele de atunci al Frantei, Francois Mitterand, cerandu-i sa se ocupe de amenajarea a doua apartamente private din palatul Elysee.

De aici si pana la recunoasterea internationala a designerului de interioare Starck n-a fost decat un pas. Francezul ajunge repede in voga si peste ocean, ocupandu-se de proiecte in Miami, Los Angeles, New York.

Cariera sa ia o intorsatura previzibila si binevenita atunci cand incepe sa-si puna numele pe obiecte imaginate de el insusi, de la scaune, pana la motociclete si ustensile de bucatarie. Viziunea sa e o combinatie paradoxala de traditie si postmodernism, iar rezultatele sunt nu de putine ori de-a dreptul socante. Starck ia forme vechi – cum e celebrul scaun Ludovic – si le readuce la actualitate turnandu-le in materiale noi, sau modifica atat de radical obiectele, incat noile lor forme nu mai seamana cu nimic cunoscut.

De altfel, Starck si-a marturisit devotamentul pentru designul onest, longeviv si obiectiv, adaugand ca rolul sau de creator de obiecte este acela de a crea „mai multa fericire cu mai putin” – acest „mai putin” referindu-se la o economie de materie, forma, spatiu.

Nu in ultimul rand, numele lui Philippe Starck se leaga de doua concepte cheie in designul contemporan: design democratic si ecologie democratica.

Ideea principala sustinuta de Starck: designul de calitate nu e rezervat numai elitelor. E o chestiune de moralitate sa faci obiecte care sa reziste in timp, care sa foloseasca minim de materiale si care sa functioneze dupa principii ecologice.

Spre exemplu, Emeco Broom Chair a fost proiectat dupa principiile de mai sus. Scaunul e realizat din materiale reciclate in proportie de 100%, folosind resturi si deseuri de productie pe care fabricile le pot utiliza cu costuri minime.

Profil de designer Philippe Starck

 

Mai jos, creatiile celebre ale lui Philippe Starck.

Ghost Chair este probabil cea mai faimoasa piesa din repertoriul designerului francez. Cunoscuta forma a fost readusa la viata sub forma unei fantome, ca sa spunem asa. Varianta din plastic transparent a scaunului este cea mai cunoscuta – si pe buna dreptate. Vedeti mai jos de ce Starck a avut dreptate sa-i spuna „fantoma”…

Profil de designer Philippe StarckFantoma…: Profil de designer Philippe Starck

Profil de designer Philippe StarckMagic Hole ChairProfil de designer Philippe StarckDupa posibilitati, o singura rezolvare: masa cu susul in jos sau cu josul in sus? Profil de designer Philippe StarckScaunele Masters:
Profil de designer Philippe StarckMr. Impossible ChairProfil de designer Philippe StarckScaun simplu: Profil de designer Philippe StarckProfil de designer Philippe StarckScaunele La Marie din plastic transparent:
Profil de designer Philippe StarckScaune de bar RoyaltonProfil de designer Philippe Starck

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9