Designer Greta Magnusson Grossman – e suficient ca aceste cuvinte sa apara pe eticheta unui produs, iar acesta se va vinde la licitatii cu sute sau mii de dolari. Si asta pentru ca, de-a lungul anilor, designul iconic al Gretei Grossman a capatat tot mai multa valoare. Chiar si asa, sunt destui cei care sustin ca lucrarile sale nu au parte de recunoasterea cuvenita si ca Greta Grossman nu a primit laurii pe care si i-au arogat un Eames, un Saarninen ori un Panton. Iar daca e sa spunem lucrurilor pe nume, faptul ca a fost femeie – arhitect si designer -intr-o perioada numita in istorie si „mad men era” nu a ajutat-o prea mult.

Cu toate acestea, numele sau e acum echivalent cu designul devenit legendar. De origine suedeza, Greta Magnusson Grossman a trait intre 1906-1999, iar cariera sa de designer si arhitect s-a intins pe mai mult de patru decenii, incepand cu tumultosii ani ’20 si pana prin anii ’70.

Este prima femeie care a absolvit prestigioasa Scoala de Design Industrial din Stockholm si apoi, prima femeie care a primit premiul Asociatiei Suedeze de Mestesugari pentru design de mobila. Continuand cu seria de pionierate, Greta Magnusson Grossman a devenit prima femeie care sa-si deschida un birou de proiectare si design, iar ca incununare, este considerata cel mai prolific designer de sex feminin al secolului XX.

Dintre lucrarile iconice, amintim: lampa cobra, biroul de scris, scaunul „good design chair”, lampa greier. La momentul lansarii lor, piesele de mobilier ale Gretei Grossman au uimit prin supletea designului, dar mai ales prin maniera de constructie si prin diversitatea materialelor folosite: lemn, placi din PAL stratificat, metal, bucati laminate, aduse laolalta in piese coerente vizual si, pe scurt, fermecatoare.

Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman

Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman

Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman

Designer Greta Magnusson Grossman Designer Greta Magnusson Grossman

 

foto: 1, 2