Albastru clasic e culoarea anului 2020 pentru Pantone, firma care si-a stabilit propriul sistem de notare a culorilor. Se intampla in America anilor ’50, iar de-atunci toata lumea a adoptat sistemul, numit simplu Pantone Matching System, PMS.
Asadar, in fiecare an, in decembrie, Pantone alege o culoare definitorie pentru anul ce va urma. Stabileste o tendinta, de fapt, in domenii din cele mai diverse: de la design, la fashion, la industria cosmeticelor.
Traditia dateaza din anul 2000, iar gurile rele spun ca e doar un mod prin care Pantone isi face reclama. Probabil ca au dreptate, dar asta nu ii impiedica pe designeri sa ia in serios ce spune Pantone.

De ce albastru clasic e culoarea anului 2020
Pantone si-a motivat alegerea astfel: albastru e o culoare care inspira calm, incredere si apropiere. E asociata cu speranta, cu pacea si cu linistea. De asemenea, cu comunicarea, introspectia si claritatea. E cerul albastru si senin de vara sau marea calma. E optimismul de care avem cu totii nevoie in aceasta lume care ia foc, la propriu si la figurat, si care se pierde in propriile mesaje. Nu in ultimul rand, albastru e culoarea tehnologiei, de la care, constient sau inconstient, asteptam rezolvarea multor probleme curente. Problema mediului fiind una dintre ele, dar evident ca nu singura.

Altii au ales verde drept culoarea anului 2020
Nu toata lumea e de acord cu Pantone, insa. WGSN anuntase mai devreme anul acesta ca pariaza pe verde menta drept culoare definitorie pentru 2020. Iar Dulux si Behr – doua mari companii americane de vopseluri – si-au declarat de asemenea preferinta pentru verde.
Dar cum verde si albastru se inteleg de minune, ba chiar fac si copii frumosi impreuna, pe turcoaz, nu putem sa ne suparam. Ba din contra. Din punct de vedere cromatic, 2020 se anunta a fi un an interesant.

Albastru, cea mai democratica dintre culori
Orice s-ar zice, albastru e culoarea elegantei. A regalitatii si a descendentei nobile – daca ne gandim la expresia “sange albastru”.

102 drapeluri nationale contin albastru
Albastru se gaseste in nu mai putin de 102 steaguri nationale, a treia cea mai folosita culoare la drapeluri, dupa rosu si alb (sursa). Inclusiv Uniunea Europeana si-a ales albastru drept culoare definitorie, simbol al democratiei si al unitatii in diversitate.
Nu incape indoiala ca albastrul este cea mai democratica dintre culori. Ceea ce face ca alegerea sa drept culoare a inceputului urmatoarei decade sa fie una sigura, inofensiva, lipsita de suprize si destul de plata, pana la urma. O alegere politically correct, s-ar zice, in spiritul vremurilor.

Cat de des folosim albastru in viata de zi cu zi?
Foarte des, de fapt. Zicem ca „situatia e cam albastra” atunci cand lucrurile iau o intorsatura neplacuta ori nedorita. „Inima albastra” se refera la o tristete mare sau la o melancolie. Spunem „albastrul cerului”, desi cerul nu e intotdeauna albastru – dar asociem cele doua notiuni pana la a le contopi. Iar copiii deseneaza adesea cerul de un albastru intens – un albastru clasic, cum ar spune Pantone.
La fel, asociem culoarea albastru cu marea si cu apa in general, desi ea poate avea nuante de la gri la turcoaz, la verde ori chiar galben si pamantiu.
Mai nou, la nunta mireasa trebuie sa poarte ceva albastru. E un imprumut din traditia americana si merge hat departe in trecut, pe vremea cand se credea ca albastrul alunga spiritele rele. Deochiul autohton, mai precis. In sfarsit, exista un gen muzical care-i poarta numele – blues.

Referintele culturale sunt inepuizabile: „Blue Christmas” a lui Elvis, „Albastra zare a mortii” a lui Preda, „Un albastru infinit”, „Laguna albastra” si „Intoarcerea la laguna albastra”, „Blue Velvet”, „Rapsodia in albastru” a lui Gershwin – si lista poate continua mult timp. In sfarsit, funda albastra simbolizeaza calitatea, clasa intai, excelenta.
Toate acestea au o mare incarcatura abstracta – pentru ca albastrul face adesea referire la notiuni abstracte, la fel cum verdele face referire mai ales la lucruri concrete. O fi bine, o fi rau ca albastru clasic e culoarea anului 2020 pentru Pantone, care are un cuvant important de zis in materie de trenduri? E, in orice caz, o alegere de care putem tine cont cu usurinta. In design interior, de exemplu. Vedeti in poze.




