DESIGN INTERIOR

 

Living mare: retro cu un strop de contemporan

Categorie: DESIGN INTERIOR

DESPRE

DESCRIEREA PROIECTULUI:

Living mare, de 70 mp; integreaza o bucatarie deschisa si loc de luat masa. Are panouri culisante de sticla pe doua laturi, ce se deschid spre gradina si fac legatura cu terasa.

Locatari: familie de 4 persoane.

DEZIDERATE:

Familia vrea un loc central al casei, in care sa sa se poata aduna toata familia nu numai pentru relaxare si socializare, dar si pentru activitatile de zi cu zi, optionale sau necesare. Asadar, aceasta camera ar trebui sa ofere suficient spatiu si amenajari pe masura pentru activitati diverse: de la citit, lenevit, privit la TV, vizionat filme, intalnit cu prietenii, pana la rezolvat teme sau lucrat la calculator.

Pe de alta parte, fiecare din membrii familiei are propria camera in care-si poate desfasura in intimitate activitatile – asa ca livingul este doar pretextul pentru ca toata familia sa se adune din cand in cand laolalta. Diferitele functiuni nu trebuie puse toate in acelasi spatiu – ci trebuie creat un spatiu care, la nevoie, sa poata oferi suport pentru diversele activitati ale fiecaruia.

Ca design interior, proprietarii si-au manifestat dorinta de a avea o camera de zi vesela, colorata si tinereasca.

In privinta stilului, nu a existat o preferinta anume pentru un anumit tipar, ci mai degraba pentru anumite functiuni: camera sa fie luminoasa, sa aiba o biblioteca, un loc de citit, o masa (pentru mancat, dar si scris, lucrat la calculator), un loc de socializare cu prietenii, acces facil in gradina.

Se doreste o casa care sa inspire caldura, sa fie frumoasa, dar si practica si usor de intretinut.

SOLUTII:

Pentru ca latura practica sa se intalneasca in mod fericit cu cea estetica, am ales sa amenajam camera intr-un stil retro infuzat de accente contemporane.

Spatiul este impartit in zone dupa cum urmeaza: un loc de odihna si socializare, loc de luat masa, bucatarie cu insula.

Pentru livingul propriu-zis, am folosit mobila din perioada modernista – originala sau inspirata de aceasta – si decoratiuni retro.

Coltul de odihna, unde troneaza un scaun Eames, e semnalat printr-un reflector – din fericire, cu lumina reglabila, asa ca prezenta sa nu e motivata doar estetic, ci si practic.

In continuare, canapeaua pe o parte si biblioteca in partea opusa formeaza zona de socializare. Biblioteca este construita dupa modelul lui George Nelson si constituie in sine o piesa de design valoroasa si care merita pusa in valoare. Asa ca pentru iluminat am optat pentru reflectoare suspendate care culiseaza pe sina si a caror pozitie poate fi modificata dupa bunul plac – tocmai pentru ca lumina lor sa poata fi directionata spre puncte cheie din camera. Cum ar fi biblioteca.

In sfarsit, nu numai rafturile, dar si celelalte puncte de inters ale camerei pot fi puse in lumina la propriu printr-o simpla rotire a reflectoarelor din tavan.

Locul de luat masa si bucataria sunt delimitate de asemenea prin modele diferite de corpuri de iluminat. Aici am renuntat la reflectoare si am optat pentru lustre cu design simplu: Flower Pot de Verner Panton ni s-au parut alegerea ideala. Am ales doua culori diferite pentru bucatarie, respectiv locul de luat masa, pentru a marca trecerea de la un spatiu la altul.

Pentru ca tot am ajuns la bucatarie, aici am ales mobila cu design actual.  Dar pentru ca nota de retro sa nu lipseasca nici aici, am gandit ca cea mai potrivita alegere ar fi un frigider Smeg in culori vesele.