ARHITECTURA CONTEMPORANA

 

Casa langa padure

Categorie: ARHITECTURA

DESPRE

DESCRIEREA PROIECTULUI

Proiect rezidential – casa langa padure; locuinta unifamiliala; la marginea Bucurestiului, in cartier rezidential in dezvoltare; S construita: 223 mp; S utila: 340 mp.

DEZIDERATE:

Terenul se afla la marginea orasului, asezat convenabil intr-un cadru natural de invidiat, cu padure si verdeata din belsug. Padurea margineste terenul dinspre vest, iar de acest lucru se va tine cont la orientarea cladirii, dupa cum se va vedea mai departe.

Data fiind localizarea terenului, intr-o zona preurbana si incadrat de vegetatie din belsug, o idee a fost de a crea un contrast intre bogatia de forme din natura inconjuratoare si arhitectura spatiului construit.

In plus, am dorit sa pastram simbolic apropierea de oras si sa aducem in acest spatiu idilic spiritul urban, dar avand totusi grija ca interventia sa nu perturbe armonia locului. Mai degraba sa completeze intr-un mod neasteptat, ludic si cu un minim de elemente de compozitie, ceea ce natura ne-a oferit drept punct de plecare.

SOLUTII:

Casa  e o aparitie neasteptata pe fundalul frunzisului dens care delimiteaza terenul. Complet alba, suprapune fatadele de o simplitate extrema  bogatiei de nuante pe care natura, generoasa, le pune in decor. Astfel, natura si arhitectura se pun reciproc in evidenta si, pe alocuri, se completeaza una pe alta.

Constructia se vrea a fi o poarta deschisa spre exterior: de aici numeroasele ochiuri de sticla care perforeaza fatadele si aduc inauntru lumina, dar mai ales peisajele. Privind in trecere prin ferestrele imprastiate de-a lungul peretilor, ai senzatia ca esti  in fata unor tablouri ce redau fidel peisajele in permanenta schimbare de afara.

Si tot pentru a accentua legatura cu exteriorul, parterul a fost asezat la cota zero a terenului, astfel ca, printr-o simpla glisare a usilor, livingul devine terasa si invers. Vara, parterul se transforma practic in gradina, ceea ce convine de minune familiei. In fond, unul din motivele pentru care s-a facut trecerea de la apartament de bloc la casa pe pamant a fost exact acesta: ca toata lumea sa petreaca pe cat de mult timp posibil afara, in natura.