ARHITECTURA CONTEMPORANA

 

Casa la munte

Categorie: ARHITECTURA

DESPRE

DESCRIERE PROIECT

Proiect rezidential – casa de vacanta la munte; Jud. Prahova; S construita: 145  mp (inclusiv terasa); S utila: 83 (p) + 125 (m) = 208 mp.

DEZIDERATE:

Terenul se afla intr-o zona montana, in apropiere de o cunoscuta statiune turistica. Terenul nu are denivelari importante, ci aspectul unui platou, si e marginit la distanta de versanti muntosi impaduriti.

Zona e maturata de vanturi puternice; cantitatea de precipitatii e semnificativa, iar microclima e specifica zonelor montane.

Proprietarii isi doresc o casa de vacanta, care insa va fi transformata intr-un numar de ani intr-o locuinta permanenta.

SOLUTII:

Fiind vorba de o casa la munte, fie ea temporara sau permanenta, trebuie tinut cont in primul rand de ratiuni practice: constructia sa fie solida, sa ofere confort termic sporit, sa fie usor de intretinut si sa reziste conditiilor meteo dificile din zona. Daca vorbim de registrul estetic, atunci trebuie avute in vedere cateva elemente ale arhitecturii montane, pe care vom incerca sa le punem in aplicare.

Ca raspuns la provocarile de ordin practic, am pornit de la un volum compact compus din parter+mansarda. Casa e asezata pe o platforma care o ridica deasupra solului si o delimiteaza, creand o zona de terasa extrem de utila, dar si practica, tinand cont de cantitatea de precipitatii anuale.

Ca impartire pe spatii de locuit, parterul e ocupat de living si bucatarie cu loc de luat masa, iar la etaj au fost asezate dormitoarele. Zona de living e orientata spre sud, dormitoarele spre est, iar accesul se face dinspre nord. Aceasta dispunere a fost aleasa pentru a profita la maxim de perioadele de insorire, dar si tinand cont de directia vanturilor importante din zona.

De aceleasi considerente am tinut cont si atunci cand am gandit dispunerea si dimensiunea ferestrelor. Acolo unde conditiile au permis, am folosit sticla: spre exemplu, latimea casei pe parter (living) e din sticla, insa am folosit pereti plini pe latura opusa, pentru a creste confortul termic, chiar daca acest lucru a insemnat ca facem un compromis din punct de vedere estetic.

Dormitoarele au de asemenea ferestre largi, care incadreaza reusit peisajul din jur  – in acest caz am profitat de avantajul camerelor la inaltime pentru a prinde ca intr-un tablou cat mai mult din panorame.

La constructie am folosit, acolo unde a fost posibil, materiale din zona, astfel incat sa micsoram din costurile de ridicare a casei. Tot din ratiuni ce tin de buna administrare a resurselor si, nu in ultima instanta, economice, am adaptat panta acoperisului astfel incat sa poata sustine eficient plasarea unor panouri fotovoltaice. Ideea de a le folosi e cu atat mai utila, cu cat infrastructura in zona lasa de dorit.