ARHITECTURA CONTEMPORANA

 

Casa cu fatada din lemn reciclat – o solutie contemporana

Categorie: ARHITECTURA

DESPRE

DESCRIERE PROIECT

Proiect rezidential – casa cu fatada din lemn reciclat; locuinta unifamiliala; comuna la marginea Bucurestiului; S construita: 165 mp; S utila: 232 mp.

DEZIDERATE:

Lumina este extrem de importanta pentru proprietari – vor ferestre mari, dar in acelasi timp isi doresc ca locuinta sa fie usor de intretinut si, daca e posibil, economica.

Deschiderea la strada este generoasa, insa proprietarii isi doresc o curte care sa le ofere intimitate si o casa de asemenea bine ferita de privirile din afara.

In plus, curtea este extrem de importanta. Proprietarii vor spatiu de joaca in curte, locuri de iesit la leneveala pe iarba sau de organizat mici petreceri in aer liber. Asadar, o casa care sa ofere posibilitatea prelungirii spatiului interior in afara.

Cat despre interiorul constructiei, buna circulatie este esentiala, insa inainte de asta, trebuie rezolvata problema dimensiunilor constructiei. Camerele trebuie asezate cat mai eficient, asa incat amprenta la sol a casei sa nu ocupe prea mult din spatiul verde. In acelasi timp, nu trebuie neglijate dimensiunile camerelor – mai ales ca familia a locuit anterior intr-un bloc “comunist”, inghesuit si nu neaparat ideal compartimentat.

Un alt deziderat extrem de important pentru familie: casa trebuie sa aiba un centru, un spatiu de intalnire. Pentru ca cei ai casei se vad doar cateva ore pe zi, e foarte important sa existe un astfel de loc in care toti sa se poata aduna seara – iar acest lucru sa nu-i impiedice de la a-si derula activitatile obisnuite.

SOLUTII:

Pentru ca dorinta de a avea o casa luminoasa, cu ferestre mari, a primat in fata celorlalte cerinte, am venit cu aceasta propunere: o locuinta solara, cu geamuri de dimensiuni mari care sa se deschida complet spre curte.

Nu a fost neglijat insa nici aspectul practic, ce tine mai degraba de latura economica: luand in calcul zonele de insorire si orientarea terenului, camerele au fost dispuse astfel incat interioarele sa primeasca o cantitate optima de lumina solara si, implicit, caldura.

Astfel: camerele de zi au fost asezate spre est, pentru ca dupa-amiezile petrecute aici sa nu devina sufocante, mai ales ca pe aceasta latura s-a folosit cea mai mare cantitate de sticla. In plus, in curte vor fi plantati copaci, astfel  ca interioarele sa fie racoroase si umbroase vara. Pe cat posibil, se incearca limitarea folosirii aerului conditionat si a mijloacelor non-ecologice de ventilare a casei – lucru care va avea un impact deloc de neglijat asupra costurilor de intretinere.

Ca asezare in teren, casa ocupa partea anterioara a curtii. Este mai putin vizibila din strada, ceea ce inseamna ca ofera suficienta intimitate proprietarilor sai, lucru foarte important pentru acestia. Locul ramas neconstruit este ocupat de o gradina ce urmeaza sa fie amenajata cu copaci si gazon.

Amprenta casei nu ocupa foarte mult din teren – 165 mp din lotul de 500 mp avut la dispozitie – , lucru realizat prin dispunerea eficienta a camerelor pe cele doua niveluri ale casei.

Cat despre stil, merita mentionat faptul ca portiuni din fatade au fost imbracate in lemn reconditionat, recuperat de proprietari de la o veche constructie de la tara. Lemnul de nuc, lasat sa straluceasca in culoarea sa naturala, se incadreaza perfect intre blocurile masive din beton si panourile de sticla. Prezenta calda a lemnului imblanzeste geometria austera a fatadelor si sparge monotonia liniilor drepte ale volumului.

Pe de alta parte, lemnul este si un bun izolator – asa ca prezenta sa este motivata si din acest punct de vedere mai pragmatic.