ARHITECTURA CONTEMPORANA

 

Casa container

Categorie: ARHITECTURA

DESPRE

DETALIILE PROIECTULUI

Proiect rezidential – casa container; locuinta unifamiliala; jud. Prahova; S construita: 130 mp; S utila: 204 mp.

DEZIDERATE:

Prima cerinta: costul ridicarii constructiei sa fie mic, iar timpul de executie scurt. In plus, constructia trebuie sa faca uz de o cantitate de lemn recuperata de proprietar de la fosta hala dezafectata din apropiere.

SOLUTII:

Casa e compusa din 8 containere unite si suprapuse intre ele astfel incat sa formeze spatii de locuit practice. Avantajele constructiilor din containere: costuri de ridicare mici, timp de executie scurt (aproximativ o luna santier).

Fatadele sunt construite din beton aparent si lemn, acesta din urma in stare foarte buna, provenind de la hala dezafectata.

Prezenta lemnului la fatade e motivata in primul rand de considerente practice: datorita proprietarilor sale de bun izolator. Aceasta calitate e cu atat mai pretioasa, cu cat coeficientul termic al unei constructii din containere metalice este foarte scazut.

Pentru a obtine confort termic optim, peretii din metal au fost captusiti cu straturi de izolatie – vata minerala, panouri din rigips (pentru izolare fonica), la final lemn.

Un alt punct interesant, ce merita amintit, e structura interioara a casei. Proprietarii au trait multa vreme intr-o garsoniera. Ce-i drept, acest tip de locuinta are pentru majoritatea dintre noi mai multe dezavantaje decat avantaje: lipsa de spatiu, inghesuiala, proasta organizare (mai ales in cazul garsonierelor vechi).

Locatarii casei container, insa, au retinut avantajele vietii in garsoniera. Pentru un cuplu tanar, nu pot fi decat pozitive experienta impartasirii activitatilor – pentru ca esti partas, fara sa vrei, la ce face celalalt; faptul ca din orice punct al casei poti comunica usor cu celalalt; senzatia de cuib pe care ti-o dau spatiile mici. Si pentru ca nu au vrut sa piarda aceasta intimitate pe care ti-o da, vrand-nevrand, garsoniera, si-au dorit o casa organizata asemanator.

Asa ca aceasta locuinta a fost gandita ca o garsoniera la scara mare. Centrul casei e ocupat de livingul din care se deschid radial celelalte functiuni: bucataria deschisa, locul de luat masa, un mic atelier de croitorie, un birou de studiu.

Ultimele doua camere enumerate sunt separate de living prin panouri de sticla culisante, astfel incat spatiile sa poata fi izolate, la nevoie, de restul casei, pastrand insa in orice moment posibilitatea ca ele sa fie reintegrate centrului.

Nivelul urmator comunica de asemenea cu zona de living: exista o scara interioara care leaga cele doua etaje, plus o supanta care mareste aria de vizibilitate pe verticala. Practic, din orice punct al casei poti restabili foarte usor contactul vizual cu inima caminului, unde se intampla toata actiunea.

Exista si optiunea prelungirii spatiului interior in afara, gratie terasei care continua livingul si de care este separata printr-o usa glisanta din sticla.