Vorbeam intr-un articol trecut despre seminee si sobe moderne, insa nu am atins atunci decat o latura a chestiunii, cea legata de partea estetica. Azi ne ocupam de partea tehnica si vedem cum au evoluat sobele si ce minuni tehnologice inglobeaza ele in prezent.

Am ales o companie care fabrica felurite modele de sobe: Piazzetta. Si de-aici incepe „distractia”, pentru ca producatorul are atatea modele diferite, incat e de-a dreptul uimitor la ce nivel a ajuns tehnologia in acest domeniu pe care multi dintre noi cu siguranta il credeam ramas undeva in trecut.

Cele doua mari categorii de produse – sobele independente si semineele – au fost perfectionate si aduse la zi din punct de vedere tehnologic, asa incat si cel mai simplu model e dotat cu telecomanda si diverse reglaje care il transforma intr-o mica minune, comparativ cu stramosii lui rudimentari de acum 20 de ani.

Estetic, modele de seminee si sobe moderne arata exceptional, dar asta nu-i nimic pe langa tehnologia ascunsa in ele:

Seminee si sobe moderne

Seminee si sobe moderne

Seminee si sobe moderne

Asadar, noile modele de sobe si seminee vin cu noutati tehnologice, dintre care enumeram:

sistem inteligent de ventilare. La randul sau, ventilarea se poate face automat sau la comanda, pe trepte de viteza si in functie de anumiti parametri stabiliti de utilizator. V-am spus, in zilele nostre, pana si la soba iti trebuie telecomanda! 😉

– apropo de optiuni: numai pentru ventilare, exista nu mai putin de 20 de combinatii posibile disponibile la o simpla apasare pe buton. Deja incepe sa sune complicat sa folosesti banala soba!

testare riguroasa: inainte de a iesi pe piata, fiecare soba/ semineu trece printr-un proces pretentios de tesare computerizata. Orice defect, cat de mic, e descoperit, asa ca siguranta folosirii echipamentului e asigurata.

monitorizare electronica: sobele au propriul computer de bord, la fel ca masinile. Si sunt monitorizate continuu, pe toata perioada functionarii lor. Astfel, orice neregula aparuta in timp ce masinaria functioneaza e semnalata pe ecranul electronic (!), asa ca utilizatorul stie imediat daca ceva nu merge conform standardelor – evident, asa poate preveni eventuale accidente.

Seminee si sobe moderne

Seminee si sobe moderne

Seminee si sobe moderne

Seminee si sobe moderne

– diverse mecanisme de siguranta: de la inchiderea automata a sobei in caz ca usa de aerisire e uitata deschisa, pana la restartare automata in cazul unei pene de curent. Practic, posibilitatea ca un accident nefericit sa intervina in timpul folosirii sobelor Piazzetta (probabil si a altora de acelasi nivel) e minima.

caldura e distribuita uniform in incapere, datorita unui sistem complicat cu fante si aerisiri inteligent dispuse. Spre exemplu, daca o soba traditionala incalzeste camera in doua straturi: 30 de grade la nivelul superior al camerei si aproximativ 18 grade spre podea, sobele Piazzetta dau o caldura uniforma, sa zicem 20 de grade, in orice punct al spatiului.

– evident, curentii de aer cald pot fi directionati si in functie de preferintele utilizatorului, insa in mod normal, sobele sunt dotate cu un sistem de distrubutie uniforma a caldurii.

– sobele vin cu umidificator incorporat – ati ghicit, si acesta are reglaje si ajustari la discretie! 😀

Seminee si sobe moderne

Seminee si sobe moderne

Seminee si sobe moderne

Modelele de sobe variaza si in functie de tipul de combustibil folosit: cu lemn, pelete, gaz. Cele care consuma pelete, de exemplu, sunt foarte economice: cu o singura incarcare (aprox. 60 kg pelete) obtii caldura timp de 4 zile continuu.

Una peste alta, sobele si semineele moderne sunt mici bijuterii tehnologice. Citind specificatiile tehnice, mai ca nu-ti vine-a crede ca de la traditionala soba de teracota, cu un sistem atat de simplu si eficient, s-a ajuns la astfel de „nave spatiale” dotate cu telecomanda, computer si control total al functiilor!

Seminee si sobe moderne

Seminee si sobe moderne

foto