Acum 20-30 de ani, era destul de dificil sa-ti inchipui cum ar trebui sa arate niste scari interioare moderne, pentru simplul motiv ca nu erau disponibile prea multe modele. Dar intre timp, tehnologia si-a bagat nasul si in acest domeniu, asa ca in prezent scarile interioare vin intr-o diversitate uimitoare de modele, materiale, forme si culori, adaptate stilurilor si tendintelor din designul de interior.

Destul de neglijate in trecut, scarile interioare au devenit in ultima vreme locul de joaca al arhitectilor si designerilor, care au venit cu idei noi, inovatoare si indraznete de proiectare si integrare a lor in ansamblul locuintelor. Inutil de spus ca in designul interior contemporan, scara nu e doar functionala, ci si estetica – de altfel, acest lucru e demonstrat de varietatea impresionanta de modele de scari, dintre care unele de neimaginat pana acum 5-10 ani.

Modelul de sus, de exemplu, foloseste Corian pentru trepte  – materialul compozit a inceput sa fie utilizat abia de curand la constructia propriu-zisa a spatiilor, initial fiind folosit la fabricarea blaturilor de bucatarie.

O alta tendinta in designul interior contemporan: folosirea pe scara larga a sticlei. Materialul e ideal pentru crearea de spatii luminoase, fluide. Sticla e cel mai adesea combinata cu alte materiale reci – otel, aluminiu etc. – pentru decoruri minimaliste sau industriale. Duritatea si raceala sticlei e „imblanzita”, insa, daca se alatura prezenta calda a lemnului in tonuri naturale.

Scari interioare moderne

Scari interioare moderne

Acest model de scara din sticla si otel ilustreaza cel mai bine conceptul de design interior contemporan:

Scari interioare moderne

Modernitatea e exprimata nu numai prin materialele folosite, ci si prin procedeele de constructie. Ca mai jos, de pilda, unde scara interioara e creata folosind un artificiu de constructie, cu treptele integrate in structura peretelui. Balustrada de sticla e aproape invizibila – alt detaliu care vorbeste de contemporaneitate.

Scari interioare moderne

Scara interioara elicoidala – inconfundabila, a devenit aproape o celebritate in domeniu in ultimii ani. Si trebuie sa recunoastem ca e, intr-adevar, spectaculoasa:

Scari interioare moderne

Scari interioare moderne

Scari interioare moderne

Stilul clasic reinterpretat: evident, si scarile interioare pot beneficia de „liftinguri” si retusuri pentru a ilustra conceptul de „modernism clasic”. Sau „clasic modern”. Mai jos, de exemplu: interior somptuos, scara interioara cu design contemporan, insa integrata in decorul clasic prin detalii subtile – balustrada arcuita la capat, de exemplu, sau linia eleganta a treptelor.

Scari interioare moderne

Scarile interioare au imprumutat si din filozofia minimalismului, cu rezultate de nota 10 ca cel de mai jos:

Scari interioare moderne

Inca o reinterpretare a stilului clasic in cheie moderna, cu puternice note de minimalism:

Scari interioare moderne

In sfarsit, nici stilul traditional n-a scapat de filtrul contemporan. Mai jos, un exemplu de scara interioara in stil rustic, dar cu elemente de design modern – treptele inserate in perete, linia simpla, fara ornamentatie, a balustradei, nuanta naturala a lemnului:

Scari interioare moderne

foto