Pentru un design impecabil, iata cateva reguli de amenajare pentru bucatarii moderne, igienice si sigure.

1. REGULA CELOR TREI

Inainte de a concepe planul mobilierului, trebuie sa tii cont de aceste trei elemente: frigider, plita (aragaz), chiuveta. Aici se aplica regula celor trei: trebuie sa fie asezate avand o distanta de maxim 3 metri intre ele, eventual impartite pe cele trei laturi ale bucatariei (daca e cazul) astfel incat sa formeze un triunghi. Ideea e ca in interiorul bucatariei sa te poti misca liber, dar avand in orice moment fiecare din cele trei elemente la indemana.

reguli de amenajare pentru bucatarii moderne
reguli de amenajare pentru bucatarii moderne

2. ARAGAZUL SI HOTA

Important de retinut: atunci cand alegi pozitia pentru aragaz, tine cont si de hota. In mod ideal, traseul hotei n-ar trebui sa strabata tot peretele bucatariei – nu e nici estetic, nici practic. De asemenea, tevile de gaz pot fi prelungite, insa exista limitari de care trebuie sa tii cont.

reguli de amenajare pentru bucatarii moderne
reguli de amenajare pentru bucatarii moderne

3. SPATIUL DINTRE CHIUVETA SI ARAGAZ

Retine ca intre aragaz si chiuveta trebuie sa existe un spatiu de lucru (sau spatiu de blat,de depozitare etc.) de minim 30 cm. In acest fel, nu risti sa improsti apa pe aragaz sau sa stropesti chiuveta cu ulei incins.

reguli de amenajare pentru bucatarii moderne

reguli de amenajare pentru bucatarii moderne

4. SUPRAFETE DREPTE, FARA ASCHII SAU MARGINI TAIOASE

Atunci cand cumperi mobila de bucatarie, asigura-te ca suprafetele sunt bine slefuite, fara aschii sau margini taioase, in care te poti rani.

Pentru protectia celor mici, exista dispozitive ce se aplica muchiilor ascutite, astfel incat sa nu se accidenteze de coltul mesei, coltul mobilei etc.

Pentru chiuvete, o idee buna ar fi chiuvetele incluse in blat sau sub blat, ale caror margini nu sunt vizibile. Pe langa faptul ca sunt estetice, sunt si mai igienice si mai usor de intretinut. Pentru ca nu permit scurgerea apei pe margini, au avantajul ca protejeaza mobila de umezeala, prelungindu-i durata de viata.

reguli de amenajare pentru bucatarii moderne

reguli de amenajare pentru bucatarii moderne

5. FOLOSESTE LA MAXIM SPATIUL

Pentru a folosi la maxim spatiul, o idee ar fi sa-ti comanzi mobila la dimensiunile exacte ale bucatariei. O mobila care nu lasa spatii goale pe pereti inseamna mai putin praf, mai putina munca de curatenie, plus un aspect extrem de estetic.

Totodata, utilizeaza la maxim spatiile pentru depozitare. In prezent, oferta pentru mobilier de bucatarie este extrem de generoasa si ofera solutii de depozitare ingenioase. Corpurile de colt, de exemplu, pot fi prevazute cu sisteme care eficientizeaza folosirea spatiilor aparent inaccesibile din mobila de bucatarie.

In bucatariile mici pot fi utilizate cu succes suporturile suspendate in tavan pe care sa asezi pahare, oale, cani etc.

De asemenea, foloseste sertare inalte pentru depozitarea oalelor si a cratitelor, iar pentru tacamuri e suficient un sertar cu inaltime mica, imediat sub blatul de bucatarie.

mobilier bucatarie

6. ILUMINAT EFICIENT

In cazul bucatariilor mici, spoturi amplasate sub corpurile superioare ale mobilei pot crea vizual impresia de spatiu marit. Pentru bucatariile mari, 2-3 surse suplimentare de lumina asigura ca orice zona a camerei dispune de vizibilitate maxima.

Foarte bine luminate trebie sa fie spatiile de lucru: blatul, chiuveta, aragazul. Deasupra mesei nu e recomandat sa pui un bec puternic – mai degraba 1-2 spoturi sau un variator pentru reglarea intensitatii luminii.

7. PODEAUA

Gresia, faianta, mozaicul sunt primele alegeri cand vine vorba de podeaua bucatariei. Sunt usor de intretinut, igienice si disponibile intr-o varietate imensa de culori. Nici parchetul nu e de ocolit, dar atentie: nu-l cerui excesiv ca sa nu produci accidente nedorite si nu-l “infrumuseta” cu covorare persane de pe vremea bunicii. De altfel, covoarele e mai bine sa fie tinute departe de bucatarie – atat din ratiuni practice, cat si estetice.

Orice tip de podea ai folosi, ai grija ca aceasta sa fie tot timpul uscata si curata, mai ales daca sunt copii ori batrani prin casa.

amenajarea bucatariei

amenajarea bucatariei

8. ASCUNDE ELECTROCASNICELE

Pentru un look mai sofisticat, poti alege electrocasnice incorporabile. Poti include in mobila frigiderul, cuptorul/cuptorul cu microunde, aragazul, masina de spalat vase/ rufe, hota, chiuveta.

9. ALEGE UN BLAT REZISTENT

Pentru blaturile de bucatarie, oferta este generoasa si adaptata pentru toate buzunarele. Consulta articolul nostru cu sugestii pentru alegerea blatului.

10. ALEGE CU ATENTIE CULORILE

In articolul despre amenajarea bucatariilor mici am vorbit despre cum sa combini forme si culori pentru un aspect de nota 10. Consulta si articolul despre amenajarea unui apartament mic.

 

foto