BLOG

 

Milan Design Week 2018 – retrospectiva nu foarte scurta

02 Mai 2018, Postat de KiwiStudio in Design interior

Milan Design Week 2018 fuse si se duse cu repeziciune, insa urmarile sale le vom vedea in amenajarile din urmatorul an. Editia 2018 a celei mai mari expozitii de design din lume – derulata in a doua jumatate a lui aprilie, apropo – a adus impreuna peste 2000 de expozanti din 165+ tari, ceea ce inseamna, intre altele, ca ne va fi absolut imposibil sa redam macar a zecea parte din ceea ce s-a vazut acolo. Ce putem face, insa, este sa aducem cateva exemple de design care ni s-au parut a fi relevante pentru anul 2018 si despre care credem ca vor influenta – daca nu o fac deja – fata designului de produs si a designului de interior in urmatorii 1, 2, poate 3 ani.

Printre tendintele remarcate de noi:

Metalul e la putere din nou: cu muchiile rotunjite, cu suprafete vopsite sau lasate nefinisate/ foarte putin finisate, in forme care sa trimita la starea bruta a materialului, oricum ar fi, metalul pare ca isi (re)traieste chiar acum perioada de glorie.

Revenirea in atentie a curentului modernist/ mid century modern nu a fost o chestie intamplatoare produsa in ultimii 2-3 ani. Urmarile acestei preferinte reinviate pentru designul mijlocului de secol XX se vad in sutele de produse noi care poarta amprentele mai vechiului sau predecesor. Corpuri de perete a la George Nelson, comode patratoase, scaune minimaliste, in sfarsit, o multime de exemple care  vorbesc despre un singur lucru: mid century modern a fost reinviat – mai mult, pare ca se reinventeaza.

Toate culorile sunt la moda. Fie ca vorbim de tonuri tari, asa cum a folosit Hermes la colectia de ceramice de baie – rosu, albastru, galben -, fie ca vorbim de pasteluri, culorile sunt prezente peste tot si nimanui nu-i e teama sa le foloseasca. In diverse combinatii si la diverse tonalitati, fara vreo preferinta anume – doar culori!

Mai putin lemn, mai multa piatra, metal, sticla. Materialele dure in special par ca au atras anul acesta atentia designerilor, care le-au indoit si le-au slefuit in forme neasteptate, inedite, ori pur si simplu au combinat materialele intre ele in cautarea formei cu majuscule.

Maximalismul materialelor, minimalismul formelor. N-ati scapat de el: minimalismul e in continuare la putere si pare ca nici n-o sa plece prea curand din tendinte. Liniile de design raman simple si concise; produsele sunt curate ca lacrima din punct de vedere al formei, fara elemente perturbatoare si fara adaosuri.

Ce-ar mai fi de spus? Mai bine vedeti singuri mai jos:

Colectia Futurama de la Marcante Testa:

Covoare design Patricia Urquiola: 

 

Colectia de ceramice de la Hermes: 

Maniera: 

jeroen verrecht

 

Cassina | Canapea – Patricia Urquiola, Masuta – Charlotte Periand:

 

E 15 – Philipp Mainzer: 

 

Apparatus, corpuri de iluminat:

APPARATUS_ACT-III_SALONE_2018_01_Paola-Pansini

 

Hay: 

 

Antonio Alvarez: 

 

Check Collection Elisa Ossino Studio + canapea Kunikazu Hamanishi: 

 

Muuto, Novamobili: 

 

Morten & Jonas Petite Friture, Sakari Hartikainen: 

 

Rooms: 

Rooms_LifeOnHearth

 

Sabine Marcelis, Andersson & Voll:

 

foto 

LASA UN COMENTARIU