Cam cat de important e iluminatul interior cand vine vorba de amenajarea casei? Foarte important, dupa cum vom vedea din exemplele urmatoare. Cunoscutul producator de electrice si electronice Philips colaboreaza cu o firma de design interior – Falken Reynolds, iar din aceasta colaborare a rezultat, printre altele, si o demonstratie despre cum poate schimba iluminatul interior infatisarea unei camere.

Inainte de a trece la imagini, trebuie subliniate cele 5 reguli pentru amenajarea spatiilor folosind surse de iluminat, pe care tot Falken Reynolds le-au pus cap la cap. Asadar:

1. Foloseste surse de iluminat diferite pentru scopuri diferite. 

Cu alte cuvinte: lampadarul cu picior creeaza atmosfera; lampa de pe noptiera o folosesti la citit; aplica din perete ilumineaza un colt umbrit etc.

Iluminatul interior

Iluminatul interior

Iluminatul interior

2. Modifica intensitatea luminii.

Pentru asta exista fie variatoare, fie abajururi. Primele permit o reglare foarte precisa a intensitatii luminii  – dar asta nu inseamna ca sunt intotdeauna de preferat abajururilor. Fiecare cu farmecul si mai ales cu utilitatea sa! E bine sa cunosti avantajele amandorura inainte de a lua decizia de cumparare.

Iluminatul interior

Iluminatul interior

Iluminatul interior

3. Ilumineaza mesele si blaturile

…in camera de zi, in bucatarie, pe hol – peste tot!

Iluminatul interior

Iluminatul interior

Iluminatul interior

4. Lasa lumina naturala sa te inspire

…cum lumineaza fiecare colt, cum cade pe obiecte, cum schimba nuanta sau conturul unui obiect. Aici, parerea unui designer poate fi nepretuita! 😉

Iluminatul interior

Iluminatul interior

Iluminatul interior

5. Ilumineaza lucrurile care-ti plac.

E cea mai simpla si cea mai buna regula pe care o poate da un designer: sa pui in valoare acele obiecte dragi tie, sa le subliniezi, sa le accentuezi frumusetea aducandu-le in lumina „reflectoarelor”, intocmai ca pe niste vedete! 😀

Precizare importanta: regulile de mai sus nu sunt nici batute-n cuie, nici indicatii respectate cu sfintentie de designeri. Asadar, e recomandat sa fie folosite dupa gustul propriu, la fel cum nici amenajarea de mai sus nu trebuie luata drept singurul exemplu posibil despre cum trebuie realizat iluminatul interior.

Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, in designul interior regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Cateodata rezultatele sunt admirabile, cateodata sunt oribile, dar important e sa experimentezi combinatii de culori, forme, lumini si umbre. Asadar, nu exista o reteta fixa care trebuie respectata intocmai atunci cand vrei sa decorezi un spatiu. Si nici nu-ti poate garanta cineva ca, urmand niste reguli ori niste pasi – inclusiv pe cele 5 enumerate mai sus – obtii o amenajare de nota 10. Pentru rezultate sigure ( si sfaturi, viziuni noi, solutii) exista designeri si arhitecti :).

foto