Cu siguranta multi dintre voi ati rasfoit pana acum un catalog Ikea. Si v-ati minunat in fata frumoaselor interioare scandinave, vrajiti de caldura pe care o degaja acestea, de intimitatea si personalitatea lor.

E destul de simplu de spus prin ce se definesc interioarele scandinave: mult alb care, departe de a “raci” camera, face sa iasa in evidenta tocmai obiectele personale. Intalnim multe spatii deschise: cutii, sertare, sticla, pete de culoare ici si colo, imbinarea elementelor traditionale cu elemente moderne: o sofa noua si o patura cu motive traditionale, un vas cu flori langa un televizor ultra-plat, si lista poate continua.

Asadar, daca ar fi sa definim stilul de decoratiune scandinava, cuvantul potrivit ar fi: personal. Interioarele sunt foarte calde, intime. Ce-i drept, pentru ca efectul vizual al unei astfel de camere sa fie puternic si in bunul spirit scandinav, e recomandat ca elementele de decor sa fie utilizate cu masura si atent combinate intre ele pentru a pastra acel aer de curat, aerisit si proaspat.

De asemenea, e foarte importanta constanta anumitor elemente – o linie, un motiv de decor, un obiect – o perna, un tip de sticlarie, elemente de metal etc. – in toata casa, pentru ca imaginea de ansamblu sa fie una unitara.

Dintre materialele folosite la decoratiuni, scandinavii au o preferinta deosebita pentru lemn, in special, si pentru materialele naturale, in general. Aici vorbim si de textile, printre favorite numarandu-se bumbacul – la lenjeriile de pat, perdele, draperii, huse etc.

Mai jos sunt cateva exemple extrem de reusite de design interior de inspiratie scandinava:

foto: stadshem.se