Turcoaz la amenajari interioare este o alegere indrazneata, fara nicio indoiala. Insa pe cat de frumoasa este culoarea, pe atat de greu e sa o folosesti cu succes in designul de interior.

Ce-i drept, turcoazul este o culoare destul de pretentioasa: nu se potriveste in orice spatiu, oricarui locatar si folosit in combinatie cu orice obiecte. Daca un living rosu arata bine orice stil de amenajare ai folosi, fie el clasic, contemporan, retro sau traditional, camerele turcoaz sunt ceva mai exclusiviste.

Mai exact: culoarea turcoaz creeaza o atmosfera usor retro in camera si se potriveste in special interioarelor cu influente clasice. Cu turcoaz dai camerelor un aer boem, romantic si nostalgic. Acum incearca sa-ti imaginezi boema si nostalgia alaturi de ultima plasma. Merge? Nu prea. Sau macar, nu intotdeauna.

Sau incearca sa asociezi culoarea turcoaz cu masculinitatea si cu forta. Nu iese. Asta pentru ca tonurile de turcoaz inspira feminitate, delicatete, mister, gingasie, puritate, seninatate, creativitate. Orice, dar nu masculinitate!

De-asta spuneam ca amenajarile interioare care folosesc turcoaz nu se potrivesc oricui si in orice conditii. (Eventual consulta-te cu sotul sau cu iubitul inainte de a cumpara vopsea si accesorii turcoaz pentru casa voastra! 🙂 )

Sa trecem la lucruri serioase. Ce culori se potrivesc cu turcoazul?

Maro si turcoaz: o combinatie castigatoare. Poate fi folosita pentru decorarea livingurilor, a dormitoarelor sau a bucatariilor. Culoarea cea mai inchisa, in acest caz maro, scoate in evidenta luminozitatea turcoazului si ii amplifica stralucirea. Daca nuanta de turcoaz e mai deschisa, culoarea maro ii adauga profunzime. Camerele decorate cu maro si turcoaz sunt elegante, cu o anumita sobrietate, dar fara a inspira raceala.

Turcoaz la amenajari interioare
Turcoaz la amenajari interioare

Turcoaz si rosu: doua culori puternice, a caror alaturare e destul de obositoare pentru ochi. In cazul de mai jos, combinatia confera greutate camerei si incarca atmosfera. De regula, atunci cand se folosesc aceste doua culori impreuna, una din ele „cedeaza” in fata celeilalte – adica una din ele e folosita in tonuri mai deschise.

Turcoaz la amenajari interioare

Pentru camera de copil de mai jos, nuanta blanda de turcoaz scoate in evidenta accentele de rosu si creeaza un contrast placut:

Turcoaz la amenajari interioare

Turcoaz in combinatie cu nuante lemnoase poate crea ambiante calde, placute si relaxante. In bucatarii, de exemplu:

Turcoaz la amenajari interioare
Turcoaz la amenajari interioare

Pentru dormitoare, cea mai la-ndemana combinatie este turcoaz cu alb. Astfel, camera nu va parea incarcata, iar atmosfera creata va fi una de relaxare si destindere. Pentru ca este o culoare destul de puternica, nu se recomanda combinatiile de turcoaz cu rosu, portocaliu, albastru sau verde inchis pentru dormitoare. Asta pentru ca in aceasta camera, culorile trebuie sa fie combinate in asa fel incat sa calmeze psihicul, si nu invers.

Turcoaz la amenajari interioare
Turcoaz la amenajari interioare
Turcoaz la amenajari interioare

Da, turcoazul se potriveste in mod deosebit interioarelor decorate fastuos, in stil Ludovic X…:

Turcoaz la amenajari interioare

Pentru efecte puternice, dozeaza cu atentie turcoazul. Nu e nevoie sa vopsesti toata camera in aceasta culoare – e suficient, si chiar recomandat, ca turcoazul sa apara in pete de culoare ici si colo. In acest fel, suprafetele turcoaz vor iesi mai bine in evidenta:

Amenajari interioare turcoazDesign interior turcoaz

Daca totusi vrei mai mult turcoaz, poti opta pentru crearea unor colturi special dedicate acestei culori – un loc de relaxare in turcoaz, de exemplu:

Turcoaz la amenajari interioare

…sau un spatiu de trecere turcoaz:

Camera turcoaz

 foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11