Ce vedeti in imagini este un proiect al biroului de arhitectura Airhouse Design Office; e vorba de o locuinta familiala – de fapt, vedeti doar o parte a ei, si anume spatiile sociale, de zi. Zona a fost gandita ca o singura camera de dimensiuni mari, cu suprafata vasta expusa direct vederii si fara compartimentari care sa fragmenteze locul.

arhitectura contemporana (3) arhitectura contemporana (4) arhitectura contemporana (5) arhitectura contemporana (6)

 

Punctul focal al incaperii e bucataria, care ocupa o suprafata generoasa din spatiul avut la dispozitie. Zona de living porneste direct de aici, iar comunicarea dintre cele doua spatii se face fluid, natural. De fapt, intregul spatiu pare o camera de zi imensa, subtil impartita in zone de interes diferite.

Scara interioara, care face legatura cu nivelul superior unde sunt pozitionate camerele de dormit, e asezata spre centrul camerei si aduce un element de surpriza in plan.

Din punct de vedere tehnic, acest vast spatiu deschis ridica probleme ce tin eficienta energetica si costuri cu intretinerea. S-a ales o solutie care sa livreze rezultate optime. Astfel, peretii interiori, podeaua si tavanul au fost captusiti cu un strat de 100 mm de spuma de urethan ce reduce pierderile de caldura. Metoda da rezultate optime in combinatie cu sistemul de incalzire utilizat inclusiv la producerea apei calde.

arhitectura contemporana (7) arhitectura contemporana (8) arhitectura contemporana (9) arhitectura contemporana (10) arhitectura contemporana

 

foto