De o buna bucata de vreme nu mai locuim in pesteri, dar se pare ca ideea de a amenaja o casa moderna in stanca inca le surade unora. Adevarul e ca initiativa nu e rea deloc – cu putin efort se pot obtine rezultate precum cele de mai jos:

Casa moderna

In acest caz, e vorba de o casa veche, construita in Evul Mediu. De fapt, e mult spus „construita” – incaperile au fost sapate in roca vulcanica, iar intreaga structura se afla deasupra unei case din piatra. Astfel de constructii erau comune in zona istorica Tuscia din Italia, azi numita Viterbo.

Pentru ca intregul ansamblu se afla intr-o stare destul de avansata de deteriorare la data renovarii, primii pasi spre transformarea pesterii in casa au presupus restaurarea intensiva a constructiei. Au fost consolidati peretii, iar spatiile reconfigurate.

Peretii, dintr-o roca vulcanica numita „tufa”, au fost lasati nefinisati. Pentru ca roca nu are aceeasi densitate peste tot, practic fiecare perete arata diferit, ceea ce particularizeaza si mai mult aceasta ciudata casa. Ciudata in sensul bun, parerea noastra! 😀

Asadar, structurile initiale au fost pastrate – ici, colo au fost aduse imbunatatiri, dar si completari. Un exemplu este aceasta scara interioara, modelata cu evidenta inclinatie spre stilul contemporan minimalist. Se potriveste perfect in decorul simplu, plus ca  face un contrast reusit cu peretii nefinisati:

Casa moderna

Pentru consolidarea structurii au fost folositi inclusiv stalpi de otel care, departe de a strica atmosfera de rustic, repozitioneaza casa in context actual. Structurile aparente de otel sunt folosite adesea la configurarea lofturilor – locuinte care rezulta din reconversia unor spatii cu functiuni total diferite: fabrici, biserici, turnuri de control etc. Asa ca ideea de a le utiliza si aici nu e deloc deplasata, fiind vorba de o renovare masiva.

Casa moderna

Neregularitatile din pereti au fost lasate intacte – chiar daca e vorba de mici cratere 😀 Adauga valoare estetica ansamblului!

Casa moderna

Intentia arhitectilor (de la Mono Architecture) nu a fost aceea de a recrea o pestera buna de expus la Antipa. Ci de a construi o casa moderna care sa se integreze perfect in contemporan- atat din punct de vedere functional, cat si estetic – pastrand nota de arhaic.

Fiecare colt al camerei pare sa ilustreze aceasta abordare. Mai jos, un exemplu de cum a fost transformat vechiul cuptor in semineu si integrat perfect in decor:

Casa moderna

O interventie riscanta de cele mai multe ori – usa de sticla – a fost realizata cu finete si atentie pentru detalii, astfel incat rezultatul final nu a creat o ruptura intre stiluri. Stim cu totii cum poate strica un termopan prost ales o fatada de toata frumusetea! 😀

Casa moderna

Scara interioara, simpla si fara alte elemente decorative – care, oricum, ar fi fost in plus si n-ar fi adaugat valoare estetica:

Casa moderna

Dormitorul, cu peretii boltiti natural:

Casa moderna

Casa moderna

Casa moderna

O parte din bucatarie:

Casa moderna

foto