Exista mai multe tipuri de blaturi de bucatarie, clasificabile dupa materiale, forma, structura, elemente incorporabile. In articolul de fata vorbim despre materialele folosite la blaturi de bucatarie si trecem in revista avantajele si dezavantajele fiecaruia in parte.

Blaturi de bucatarie din granit: extrem de aratoase, disponibile in numeroase culori si nuante, blaturile de granit sunt alegerea perfecta atunci ai un buget generos alocat pentru amenajarea bucatariei.

E drept ca in ultima vreme tot mai multi aleg blaturi din granit, asa ca pretul acestora e in usoara scadere – aproximativ 50-70 euro/ metru liniar. In functie de model, culoare, duritate, tratamente aplicate de producator, forma blatului (curb, liniar etc.), pretul poate creste.

Avantaje: termorezistent (nu se deterioreaza la contactul direct cu o sursa de caldura: ex. o oala incinsa); e disponibil intr-o gama foarte larga de culori; isi pastreaza aspectul o perioada lunga de timp; are o durata de viata extrem de lunga; e foarte usor de intretinut si nu necesita tratamente speciale; duritate ridicata.

Dezavantaje: este relativ scump; la anumite intervale de timp (1 an, de regula), trebuie slefuit pentru a-si recapata luciul; anumite tipuri de granit se pateaza usor daca nu sunt tratate cu un invelis protector; petele se scot foarte greu, uneori nu pot fi scoase deloc; daca nu e montat corect, se poate crapa; la lovituri puternice se poate sparge.

blaturi de bucatarie

Blaturi din materiale compozite: acestea contin polimeri si  pana la 93% particule de cuart. Sunt disponibile intr-o gama extrem de larga de culori, iar suprafata nonporoasa asigura o rezistenta crescuta la zgarieturi si la pete. Sunt foarte usor de intretinut, nefiind necesara tratatea anuala cu substante de protectie ca in cazul granitului. Cateva exemple de marci de blaturi din materiale compozite: Du Pont Corian, LG Viatera, Cambria Quartz, Silestone.

Avantaje: usor de intretinut; suprafata nonporoasa care mareste rezistenta la deteriorari mecanice; termorezistente; disponibile intr-o varietate uriasa de culori; usor de adaptat la diverse tipuri de blaturi (curbe, insulare, in unghi drept etc.); rezistente la substante corozive.

Dezavantaje: destul de scumpe, cu preturi de la 100-120 de euro/ metru liniar.

 blaturi de bucatarie
blaturi de bucatarie compozit
blat corian

Blaturi din placi ceramice: pot fi folosite atat la placarea peretilor, cat si la imbracarea scheletului pentru blatul de bucatarie. Rezultatul va fi o suprafata de lucru construita cu bani putini, igienica si usor de intretinut.

Avantaje: ieftine; disponibile intr-o varietate foarte mare de culori; placile ceramice de diferite culori pot fi combinate intre ele pentru un design unic si original.

Dezavantaje: rosturile dintre placi se murdaresc usor; placile sunt foarte igienice (nu lasa murdaria si apa sa se inflitreze), dar rosturile dintre acestea sunt greu de intretinut; nu ofera suprafete perfect plane din cauza rosturilor; se pot sparge sau zgaria cu usurinta daca se folosesc obiecte grele pe blatul de bucatarie.

blat de bucatarie placi ceramice
foto: design-decor-staging.com

Blaturi de bucatarie din placi laminate: cele mai cunoscute sunt Formica, Nevamar, Wilsonar. Placile laminate contin un compozit din fibra de sticla – acesta este finisat in suprafete lucioase, estetice si usor de intretinut.

Avantaje: disponibile intr-o mare varietate de culori; usor de intretinut; durabile; nu necesita tratamente speciale; sunt relativ ieftine.

Dezavantaje: zgarieturile si imperfectiunile sunt aproape imposibil de reparat; in timp, se matuiesc si isi pierd luciul; materialele auxiliare (canturi, corniere, suporturi de blat) pot fi destul de scumpe.

blat de bucatarie laminat
blaturi bucatarie
blat bucatarie
blat de bucatarie
foto: formica.com

Blaturile de bucatarie din lemn sunt, de regula, din lemn de esenta tare, ca stejarul sau artarul.

Avantaje: usor de curatat; durata de viata foarte lunga daca e bine intretinut; disponibil intr-o varietate mare de nuante lemnoase; suprafata poate fi tratata pentru a rezista la umezeala, abur, temperaturi inalte.

Dezavantaje: blaturile din esente tari, tratate, pot fi destul de scumpe; daca nu e protejat corespunzator se poate crapa; petele se scot foarte greu.

blat de bucatarie lemn

foto: theinteriorevolution.com

Blaturi de bucatarie din marmura: au un pret apropiat blaturilor din granit si de aceea nu sunt folosite pe scara larga la bucatarii. In plus, sunt destul de greu de intretinut si nu sunt potrivite spatiilor unde se gateste mult, de aceea nu sunt cea mai buna alegere pentru cei care vor un blat in primul rand functional si abia in al doilea rand estetic.

Avantaje: estetice; termorezistente.

Dezavantaje: disponibile intr-o gama limitata de culori si nuante; scumpe – atat materialul in sine, cat si prelucrarea, costa destul de mult; suprafata poroasa permite infiltrarea lichidelor, ceea ce inseamna ca se pateaza usor; de cele mai multe ori, petele sunt imposibil de indepartat; necesita mententanta profesionala; periodic, marmura trebuie tratata cu substante speciale pentru a-si pastra aspectul si proprietatile.

blat bucatarie marmura

blat de bucatarie marmura

blat de bucatarie marmura

foto 1234