Ce presupune, de fapt, amenajarea mansardei? In linii mari, e vorba de transformarea podului intr-un spatiu de locuit – daca rezultatul nu e numai practic, ci si placut ochiului, cu atat mai bine.

In cazul de fata, vorbim de un pod care reuseste mai mult de-atat. Mansarda din imaginile acestui articol a fost evaluata la 1.1 milioane de dolari, e in centrul orasului Stockholm si masoara 141 de metri patrati.

Amenajarea mansardei

Amenajarea mansardei

Amenajarea mansardei

Amenajarea acestei locuinte a presupus mai mult decat simpla decorare a incaperilor. In primul rand, a fost nevoie sa se compartimenteze fiecare camera; au fost creati peretii despartitori, precum si ziduri false, cu rol pur decorativ.

In zona centrala a casei, ocupata de living, inaltimea camerei a fost folosita pentru crearea a doua zone pe verticala. Jos, livingul propriu-zis, iar pe un plan suspendat si deschis – o zona de lucru cu birou si biblioteca.

Amenajarea mansardei

Biroul e izolat doar vizual de restul incaperii si comunica direct in spatiul principal al casei, zona de socializare. Arhitectii au creat acest spatiu folosind la maxim avantajele de a avea structura cladirii la vedere – in acest caz, e vorba de stalpii care sustin acoperisul.

Spatiul de dimensiuni restranse a fost folosit la maxim pentru depozitare, cu rafturi incastrate in perete pentru a mari suprafata utila:

Amenajarea mansardei

Livingul a fost mobilat simplu, in binecunoscutul stil scandinav. Piesele de decor ocupa jumatatea de jos a camerei, in vreme ce partea superioara e lasata libera. Elementele si detaliile de constructie – grinzile, inclinatia peretilor, unghiurile – devin astfel parte din decor, lucru accentuat prin condensarea culorilor si a obiectelor in partea de jos a camerei.

Amenajarea mansardei

Detalii de amenajare in hol:

Amenajarea mansardei

Locul de luat masa, amenajat intr-un spatiu luminos si fara prea multe artificii de decor in afara celor oferite de constructia in sine:

Amenajarea mansardei

Nisele si formele create ulterior in perete au rol decorativ:

Amenajarea mansardei

Dormitorul, extrem de simplu amenajat, intr-o maniera aproape minimalista.

Amenajarea mansardei

Amenajarea mansardei

 

Bucataria, amenajata pentru un bucatar serios:

Amenajarea mansardei

foto