Atunci cand vine vorba de amenajarea unei camere pentru adolescenti, primul lucru de care trebuie sa tii cont este chiar personalitatea celui sau celei care o va locui. Apoi, trebuie tinut minte ca respectivul spatiu va avea functiuni multiple: camera de lucru, loc de dormit, loc de socializare etc. Pe scurt, vorbim de un spatiu care trebuie sa fie in primul rand practic, asa ca nu trebuie neglijat aspectul functional, dupa cum nu trebuie minimalizat nici principiul estetic. In fond, copilul tau va petrece ore bune in camera lui, de aceea spatiul trebuie sa raspunda cat mai eficient necesitatilor sale zilnice.

camere adolescenti

camera adolescenti

camere pentru adolescenti

 

Inainte de a cumpara mobila si de a incepe decorarea propriu-zisa camerei, asigura-te ca ai masurat camera pentru a sti cate piese de mobilier incap. Adolescentii nu au nevoie de multa mobila, insa cateva elemente trebuie neaparat sa existe intr-o astfel de camera:

– masa de lucru si scaun de birou
– pat sau canapea rabatabila
– dulap de haine sau dressing
– spatii de depozitare: rafturi, sertare, dulapuri
– o oglinda
– un cuier de haine.

Oglinda si cuierul de haine nu sunt indispensabile, insa prezenta lor e deplin motivata in camere pentru adolescenti. La aceasta varsta, fetele, mai ales, petrec mult timp analizandu-se in fata oglinzii, asa ca nu ii refuzati aceasta placere – sau necesitate?  Cat despre cuier, e perfect pentru adolescentii dezordonati care au obiceiul sa-si arunce hainele pe unde apuca.

camere pentru adolescenti

camere pentru adolescenti

camere pentru adolescenti

Masa de lucru e recomandat sa fie pozitionata perpendicular pe peretele cu fereastra, astfel incat lumina sa vina din stanga. Daca spatiul nu permite, masa poate fi asezata si cu fata la geam. Daca asezi masa cu spatele la geam, lumina de afara se va reflecta in monitorul calculatorului, asa ca nu e o idee prea buna. In orice caz, o lampa de birou nu trebuie sa lipseasca de la masa de lucru a adolescentului – nu uita ca lumina sa vina din stanga.

Patul: daca spatiul e prea mic, se poate opta pentru un ansamblu cu pat etajat si masa de lucru sub el sau in laterale. E solutia cea mai buna pentru camerele mici  – in acelasi timp, te asiguri ca adolescentul nu duce lipsa de spatii de depozitare. Pe de alta parte, solutia e perfecta pentru camerele impartite de doi sau mai multi adolescenti.

Totodata, nu e de neglijat nici aspectul estetic: aceste ansambluri arata bine si sunt foarte apreciate mai ales de cei mici. La 15-16 ani, totusi, alegerea nu e tocmai recomandabila – probabil adolescentul va dori o camera “de adulti”, cu un pat normal. Alegerea solutiei optime depinde, asadar, de mai multi factori: dimensiunea camerei, numarul de locatari, preferintele adolescentului, perioada pentru care se face amenajarea.

camere pentru adolescenti
camere pentru adolescenti

Spatiile de depozitare pot fi: dulapuri, rafturi pozitionate acolo unde spatiul permite acest lucru. Nu neglija insa nici spatiile de depozitare ascunse: in lada patului, de exemplu.

Pentru ca ocupa peretele de la podea pana la plafon, dressingurile sunt adesea preferabile – sunt mult mai practice si ofera un spatiu de depozitare mai mare in comparatie cu dulapurile clasice.

Rafturile au avantajul ca sunt disponibile intr-o multitudine de forme si culori, sunt usor de intretinut si rezista la schimbarile modei. Daca intentionezi sa redecorezi camera adolescentului in 2-3 ani, probabil patul si biroul se vor schimba, insa rafturile pot fi pastrate si integrate in noul look al camerei.

Totusi, daca adolescentul tau e dezordonat, spatiile de depozitare inchise sunt preferabile rafturilor. Asa cum am spus la inceput, trebuie sa tii cont de personalitatea celui care va locui camera.

Celelalte elemente de decor: perdeaua, draperia, covorul, sunt optionale si pot sa lipseasca din camera, mai ales daca vorbim de un spatiu mic. In plus, probabil adolescentul va prefera un stor modern in locul unei draperii sau perdele clasice, asa ca alegerea va depinde in mare masura de preferintele sale. Iar daca te hotarasti pentru covor, tine cont de faptul ca e posibil ca adolescentul tau sa intre de multe ori incaltat, sau poate e neglijent ori nu sta bine la capitorul curatenie. Lipsa acestuia va va scuti pe toti de o grija – in schimb, poti pune in camera un parchet inchis la culoare, pentru trafic mediu, care va rezista cu succes la agresiuni exterioare.

camere adolescenti

camere pentru adolescenti

camera adolescenti

camere adolescenti

camera adolescenti paturi suprapuse

camere adolescenti verde

camere adolescenti apartament

camera pentru adolescent

foto