In cele ce urmeaza vom vedea cateva livinguri moderne amenajate folosind accente de culoare ce reusesc sa schimbe radical modul in care arata camerele.

De fapt, acesta este si rolul tuselor de culoare in amenajarile interioare: sa sublinieze anumite detalii, sa creeze puncte de focalizare si sa armonizeze celelalte elemente de decor intr-un tot unitar.

Efecte vizuale puternice se obtin atunci cand petele de culoare apar in cantitate mica, mai degraba pentru a completa un decor, decat pentru a-l defini. In acest fel, cele doua culori se subliniaza reciproc fara a incarca vizual decorul.

In amenajarea de mai jos, petele de culoare in nuante stridente, suprapuse peste fundalul inchis, lumineaza si inveselesc camera. Combinatia de culori reci, albastru si gri, e temperata de tusele mov, iar petele aurii – tabloul si lustra – vin sa invioreze decorul si aduc  dinamism acestei amenajari care altfel ar fi fost destul de sobra – si sumbra.

Livinguri moderne

Cu totul alta atmosfera domneste in camera de mai jos. Culorile neutre sunt folosite pentru a sublinia functiunea spatiului: zona de relaxare, leneveala, visare. Dar pentru ca elementele de decor sa capete contur, au fost create contraste prin inserarea de elemente in culori inchise.

In sfarsit, pernele decorative in nuante de rosu centreaza privirile spre zona cea mai spectaculoasa a camerei: peretele cu decor floral. Mai mult, acestea intrerup zona continua in culoare neutra – peretele, ca si canapeaua, sunt in aceeasi nuanta – si formeaza o discontinuitate in decor, necesara  pentru a evidentia elementul-supriza al camerei.

Livinguri moderne

Combinatiile de albastru si galben creeaza intotdeauna decoruri placute ochiului. Luminozitatea galbenului e amplificata prin alaturarea unor accente albastre, iar suprapunerea pe un fundal alb creeaza contururi ce dau camerei adancime:

Livinguri moderne

Mai jos, iata cum doua-trei elemente de decor in culori calde pot modifica semnificativ atmosfera camerei. Cele doua perne decorative rosii sunt suficiente pentru a transforma o camera rece intr-un decor romantic.

Livinguri moderne

Pentru un decor in tuse neutre,  inserarea catorva elemente in culori vii sunt de ajuns pentru a inviora spatiul. Iar combinatia de verde deschis si nuante de crem – ultimele sugerand stabilitate, calm, relaxare – formeaza contrastul necesar pentru ca decorul sa capete dinamism.

Impresia e subliniata si de jocul de forme drepte si sinuoase: formele curbe ale vazelor decorative si ale lustrei, opuse liniilor drepte create de semineu si masuta de cafea. Camera capata astfel personalitate si inspira caldura.

Livinguri moderne

E usor de imaginat cum ar fi aratat camera de mai jos fara petele de culoare rosii si verzi: rece si neprimitoare.

Livinguri moderne

Focul din semineu nu putea fi mai bine „asortat” la petele de culoare portocalii:

Livinguri moderne

Galbenul e o culoare optimista. Amplifica lumina si infuzeaza cu optimism camera:

Livinguri moderne

Rosul subliniaza eleganta decorului si confera greutate camerei. Mai jos, petele de culoare sunt necesare pentru a inviora un fundal in culori sobre: gri si nuante pamantii.

Livinguri moderne
Livinguri moderne

Nu sunt propriu-zis pete de culoare, insa reusesc sa amplifice nota de eleganta a incaperii. E vorba de pernele satinate:

Livinguri moderne

Si pentru ca tot suntem la capitolul „pete de culoare care nu sunt pete de culoare”, merita mentionat si exemplul de mai jos. Desi din punct de vedere cromatic amenajarea de mai jos este destul de simpla, fara mari contraste, masuta de cafea creeaza elementul-surpriza atat de necesar pentru ca decorul sa capete personalitate. Si face acest lucru atat prin contrast cromatic, cat mai ales prin forma.

Livinguri moderne

Cu ce combini o mobila clasica pentru a obtine un living modern?

E simplu: cu alte elemente de mobilier in stil clasic – le amesteci si le recombini. Mai jos, un exemplu concret de amenajare moderna folosind mobila dintr-o alta generatie.

Secretul reusitei e, in cazul de fata, amestecul ingenios de piese de mobilier diferite: masuta de cafea e dintr-o alta epoca fata de biblioteca masiva, iar fotoliul, scaunele si canapeaua nu apartin aceluiasi set. Fiecare vorbeste despre o alta perioada, dar folosite impreuna, creeaza o amenajare moderna.

Cromatic, decorul e in ton cu vremurile in care traim: accente in culori puternice suprapuse peste un fundal neutru, chiar sobru.

Livinguri moderne
foto: 1, 2, 3