BLOG

 

Profil de designer: Gio Ponti

20 Mai 2013, Postat de KiwiStudio in Contemporane
Profil de designer

Dupa atatia nordici, era timpul sa studiem si un profil de designer mai de la sud. Gio Ponti a creat in perioada modernista, incepand cu anii ’20 ai secolului trecut, si pana la moartea sa, in 1979. A trait si a lucrat in Italia, impunandu-se drept unul din cei mai de seama designeri, arhitecti si publicisti ai tarii sale, dar si ca important nume in arta mondiala.

Desi, ca profesie, Ponti a fost arhitect, cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt in domeniul designului. In speta, designul industrial l-a fascinat si i-a influentat masiv modul de a privi lumea, de a-si gandi si pune in aplicare ideile. „Industria e stilul secolului XX, modul sau de creatie”, scria Ponti la scurt timp dupa castigarea premiului pentru design de la prestigioasa Paris Expo, in 1925.

Iar acestui stil industrial si-a dedicat urmatorii ani de creatie activa.

Insa Ponti nu s-a limitat numai la munca de proiectare. In 1928 a lansat revista Domus, care mai apare si azi, iar in 1941 infiinteaza o alta publicatie in domeniul arhitecturii si designului: Lo Stile.

De-a lungul indelungatei sale cariere, a primit numeroase recunoasteri, atat din partea publicului, cat si din partea unor institutii onorabile. In 1934 a primit titlul de Comandant al Ordinului Regal Vasa, iar in perioada urmatoare reputatia sa e intregita cu medalii si premii de la Accademia d’Italia si de la Paris Academie d’Architecture. Tot ca recunoastere a rolului sau in design, London Royal College of Art ii decerneaza un doctorat onorific.

Fara sa mai lungim vorba, iata cateva din cele mai cunoscute creatii ale sale:

Profil de designer

Cabinetul suspendat: se prinde in perete si se sprijina suprarealist pe un singur picior elegant din metal:

Profil de designer

Scaunul Dormitio Poltrona:

Profil de designer
Profil de designer

Una din camerele hotelului Parco dei Principi din Sorrento, pe care Gio Ponti l-a decorat in intregime. Hotelul pastreaza si azi designul original al maestrului – evident, unele piese au fost reconditionate sau refacute, insa mai exista camere care pastreaza obiectele autentice din anii ’60:

Profil de designer

Lampa Bilia, celebra creatie a lui Ponti. Contemporana azi, contemporana si acum 50 de ani.

Profil de designer

Cadru de pat proiectat de Gio Ponti:

Profil de designer Profil de designer Profil de designer

Scaunul 962:

Profil de designer

Superleggera, de departe cea mai cunoscuta piesa a lui Ponti. La vremea lansarii sale, in 1957, reclamele la Superleggera infatisau un copil ori o femeie tinand intr-o singura mana un astfel de scaun. Concluzia era ca, in ciuda dimensiunilor sale absolut normale, Superleggera este extrem de usor – ca un fulg – , dar totodata rezistent si fiabil.

Profil de designer

Un alt cabinet cu sertare proiectat de Gio Ponti.
Influenta daneza e evidenta.

Profil de designer

foto: 1, 2, 3,

LASA UN COMENTARIU