Un exemplu reusit de arhitectura contemporana, casa de care vorbim foloseste cu imaginatie jocul de volume si forme curbe pentru a crea un ansamblu surprinzator.

Constructia este dispusa pe trei niveluri (parter + doua etaje) si asezata intr-un cadru la granita dintre peisajul urban si cel extraurban. Este marginita dintr-o parte de dealuri, ale caror forme unduioase au inspirat si designul formelor de la exterior. Astfel, cele trei niveluri nu se suprapun exact, fiecare oferind o alta perspectiva asupra imprejurimilor.

arhitectura contemporanaarhitectura contemporana

Al doilea nivel creeaza  terase ample: la parter, dar si la primul etaj. Cel de-al treilea etaj – ocupat de dormitoare – creeaza intimitate prin amplasarea cu cativa metri in spatele primului. Ferestrele sunt putin vizibile din strada, dar ofera privelisti ample din interior, astfel ca spatiile sunt ferite de privirile din exterior fara a pierde contactul cu acesta.

Pentru fatade s-a folosit extensiv sticla. Interioarele sunt astfel intens luminate in timpul zilei si creeaza impresia de continuitate a spatiului. Pentru finisajele exterioare s-a folosit piatra naturala din zona. Materialul a fost integrat si in designul interior, iar impreuna cu lemnul dau o nota de clasic ansamblului.

arhitectura contemporanaarhitectura contemporana

De altfel, influentele clasice sunt vizibile din belsug in interior, dar se imbina cu cele traditionale. Avem mese din lemn masiv nefinisat si candelabre somptuoase, mozaicuri fanteziste, dar si mobila veche reconditionata. Toate acestea se imbina cu elemente de constructie si decor din arhitectura contemporana: multa sticla, otel si beton aparent intregesc ansamblul.

Casa este construita folosind tehnologii de ultima ora si se incadreaza in sectorul constructiilor ecologice. Este dotata cu panouri fotovoltaice, cu bazine pentru colectarea apei, cu sisteme de incalzire a apei si un sistem inteligent de refolosire si recirculare a acesteia. In cladire nu exista instalatii de aer conditionat – nu pentru ca nu i-ar trebui, din contra. Insa modul in care a fost proiectata casa – de la dispunerea volumelor la materialele folosite pentru izolatie – fac inutile instalatiile de aer conditionat.

arhitectura contemporana
arhitectura contemporana
arhitectura contemporana
arhitectura contemporana