Discutam aici despre remodelarea unei case mici, facute cu pricepere de arhitecta Ana Williamson. Locuinta se afla in Menlo Park, California, iar initial masura 83 de metri patrati amprenta la sol. Acestei suprafete, noii locatari au dorit anexarea unui spatiu suplimentar, tinand insa cont si de restrictiile dictate de bugetul nu foarte generos al familiei.

Asa stand lucrurile, arhitectii au convenit extinderea planului parter al casei, cu intentia de a imbunatati structura existenta si de a-i maximiza utilitatea. In total, au fost adaugati 46 de metri patrati de constructie noua, iar suprafata totala a casei a crescut nu numai cantitativ, ci mai ales calitativ, gratie regandirii in totalitate a dispunerii in plan a locuintei. Noua structura e compacta si practica, cu circulatii fluide, spatii inteligent folosite, cu deschideri largi spre exterior ce lasa lumina sa patrunda din belsug in camere, in acelasi timp dizolvand limitele dintre afara si inauntru.

Acoperisul a fost remodelat, astfel ca plafonul in unghi sa poata permite amplasarea lucarnelor. Spatiile astfel obtinute sunt mai luminoase si par mai mari si mai inalte. Pe de alta parte, lucarnele au si un rol functional, in stransa legatura cu orientarea eficienta a casei, astfel incat aceasta sa fie optim ventilata si incalzita in functie de anotimp. Cu alte cuvinte, o casa pasiva care sa fie racoroasa vara si calduroasa iarna.

Ramanand in sfera arhitecturii sustenabile, trebuie spus ca materialele folosite la constructie au fost alese pentru caracteristicile lor eco. Astfel, la constructia fatadelor a fost folosit lemn acetilat – un material ameliorat prin prelucrare chimica, avand ca rezultat final un lemn cu proprietati superioare celui neprelucrat: mult mai rezistent in timp la intemperii si uzura.

Mai pe larg, acetilarea lemnului se concretizeaza in: higroscopicitate redusa, stabilitate dimensionala marita, rezistenta la biodegradare, rezistenta imbunatatita la factorii de mediu si o mai buna performanta in timp a peliculelor de finisare.

Remodelarea unei case Remodelarea unei case

 

Remodelarea unei case Remodelarea unei case Remodelarea unei case Remodelarea unei case Remodelarea unei case Remodelarea unei case Remodelarea unei case

 

foto