OLS House, splendida creatie a biroului J. Mayer H. Architects, a fost construita intr-o zona linistita de langa Stuttgart, Germania. Ar trebui sa accentuam acest detaliu: casa pe care o vedeti mai jos face parte integranta dintr-un cartier cuminte, populat cu constructii la fel de cuminti din anii ’60, cu stradute pe care vezi mai degraba pietoni, cu gradini si pomi fructiferi in curtile interioare. Intr-un astfel de cadru idilic, imaginati-va aceasta mica explozie de forme si unduiri – cum se integreaza in peisaj, cum face nota discordanta cu tot ce e in jurul ei, cum, pana la urma, reuseste sa se integreze frumos intre elementele care o inconjoara.

Casa e asezata pe un teren denivelat, a carei curba o urmareste si o exploateaza inteligent constructia, si ofera, de la inaltimea la care se afla, privelisti tentante spre dealurile din jur. De fapt, tocmai asezarea sa – pe o culme mica de deal – a inspirat forma, structura si intreaga abordare estetica a cladirii.

Astfel, locuinta e gandita ca  un ochi deschis larg spre frumusetile naturale din jurul sau. Fatadele sunt brazdate pe toata lungimea de ferestre generoase orientate spre punctele cheie de belvedere.

arhitectura contemporana (3) arhitectura contemporana (4) arhitectura contemporana (5)

Casa e construita pe trei niveluri: parterul are acces din curte si contine camere functionale, inclusiv o zona de spa. Primul etaj are de asemenea acces din exterior, gratie inclinatiei terenului si asezarii cladirii in trepte. Aici se afla camera de zi, bucataria si livingul. E zona sociala, asa ca relatia interior- exterior e extrem de importanta.

De aici se formeaza acea zona de belvedere de care spuneam mai sus, si tot aici se afla cel mai spectaculos element al casei: scara interioara.

In sfarsit, cel de-al treilea nivel contine dormitoarele.

Ca detalii de executie, amintim ca structura e din beton armat. Fatadele sunt captusite cu straturi de izolatie, iar pentru ferestre au fost alese panouri care ajusteaza cantitatea de lumina si caldura ce patrunde in casa. Acoperisul e dotat cu panouri solare si placi de zinc ce maresc autonomia si eficienta energetica a casei. Asadar, avem de-a face cu o constructie care e gandita sa ofere nu numai maxim de satisfactie estetica, dar mai ales maxim de eficienta.

arhitectura contemporana detaliu arhitectura contemporana detaliu arhitectura contemporana

Scara interioara, spectaculoasa, imposibil de trecut cu vederea:

interior (2) interior scara interioara

foto