O casa din piatra transmite mesaje foarte clare: stabilitate, durabilitate, legatura cu trecutul. Din acest motiv, la nunti se ureaza „casa de piatra”  si nu „de caramida, de paie, de lemn etc.” – a se vedea si povestea cu cei trei porcusori si casele construite de ei. Care a rezistat la final? Cea din piatra!

Revenind la subiect, piatra e unul din cele mai vechi materiale de constructie. De fapt, ar putea fi chiar primul utilizat de om pentru adapost, daca ne gandim ca stramosii nostri se ascundeau in pesteri, adica de-a dreptul in maruntaiele de piatra ale muntilor. Iar apoi, primele locuinte contineau in proportii variabile piatra – bolovani neprelucrati, apoi din ce in ce mai slefuiti si adaptati nevoilor oamenilor. Asa se face ca, de la constructii rudimentare care inglobau  blocuri de piatra, s-a ajuns la ridicarea unor adaposturi elaborate si tot mai specializate.

Ce e de retinut aici e ca piatra a fost folosita ca material de constructie principal in orice epoca, indiferent de progresele tehnologice care au schimbat societatea umana. De aceea, casele din piatra sunt spontan asociate cu stabilitatea, cu traditia, cu atemporalitatea. O casa din piatra nu se demodeaza niciodata.

Casa din piatra

Casa din piatra

Casa din piatra

Casa din piatra

Cui i se potriveste o astfel de casa? Celor care apreciaza naturaletea si materialul in forma lui bruta. Piatra neslefuita, cu asperitati si duritati vizibile si palpabile, transmite mult mai multe senzatii decat materialul trecut prin instrumente si interventii umane. Dar e si mai greu de digerat de catre cei obisnuiti cu suprafetele sterile, super-lustruite si amorfe pe care le traversam zi de zi: in spatiile publice, in spatiile private si oriunde triumfa modernismul dus la extrem.

Casa din piatra

Casa din piatra

Casa din piatra

Casa din piatra

Asa ca, dupa atata stralucire falsa si ornamentatie artificiala, cata vedem ora de ora in spatiile noastre urbane mega-dichisite, un pic de sobrietate, un pic de haos si de naturalete vin la fix! Cel putin asa am gandit cand am vazut casa despre care vorbim in acest articol.

E o constructie din piatra fara prea multe pretentii. Simpla, lipsita de decoratiuni, e frumoasa tocmai pentru ca nu oboseste privirea cu detalii artificiale. Frumusetea pietrei e suficienta pentru a face din cubul construit o mica bijuterie care nu are nevoie de alte zorzoane pentru a iesi in evidenta.

Structura e, de asemenea, eficienta si practica. Ansamblul ia forma literi „U” si concentreaza in interior o curte cu o intindere de apa de mici dimensiuni – o piscina care arata ca un lac sau un mic lac care functioneaza ca o piscina. E, de altfel, singurul element despre care se poate spune ca sparge sobrietatea si calmul locului – in rest, o rigoare care te cucereste prin lipsa totala de artificii de constructie.

O casa onesta, sobra, care inspira calm si siguranta – potrivita, credem, personalitatilor asemenea.

Casa din piatra

Casa din piatra

Casa din piatra

Casa din piatra

foto