Locuinta eco de fata a fost construita in Waverley, Australia, si se numara printre lucrarile finaliste la BPN Sustainability Award, o competitie anuala importanta care premiaza designul eficient si arhitectura inteligenta.

De proiect s-a ocupat biroul australian Anderson Architecture. Potrivit spuselor arhitectilor, principala provocare a reprezentat-o eficientizarea designului, astfel incat sa corespunda principiilor de sustenabilitate propuse. Mai exact, planul a fost de a proiecta o casa  contemporana din toate punctele de vedere: prevazuta cu toate minunile tehonologiei, perfect independenta, usor de locuit si de intretinut, frumoasa.

Asadar, vorbim de o casa pasiva, asa incat toate eforturile s-au indreptat spre gasirea celei mai bune formule de design pentru a obtine maxim de eficienta.

Locuinta eco

Locuinta eco Locuinta eco

 

Locuinta e intr-adevar „verde”.

Dintre caracteristicile care o recomanda drept casa sustenabila: tamplarie din lemn recuperat sau reciclat; incalzire hidronica prin podea; perete central din zidarie, ridicat pe 2 etaje si care functioneaza ca radiator si colector al caldurii solare; ferestre cu grad scazut de emisii, ceea ce reduce pierderile termice; vopsele cu procent COV scazut (COV=componente organice volatile); rezervor de 14.000 de litri sub garaj, pentru colectarea apei pluviale; vita de vie si copaci plantati in curte, pentru efectul lor de racire si pentru a crea zone de umbra; ferestre prevazute cu storuri mobile sau cu parasolare, pentru reglarea temperaturii fara consum de energie electrica – si altele. 😀

Locuinta eco Locuinta eco

Daca ar fi sa luam in considerare exclusiv caracteristicile tehnice, si tot am fi fermecati de aceasta casa. Dar pe langa faptul ca e oconstructie inteligenta, 100% pasiva, a fost modelata pentru a placea si ochiului, nu numai ratiunii si simtului etic.

Arata senzational, dupa cum se poate vedea din pozele alaturate:

Locuinta eco Locuinta eco Locuinta eco

 

Exceptional! Ne-a placut! 😀

foto