Locuinta contemporana despre care vorbim a fost proiectata de biroul de arhitectura australian Arki[vis]. E construita intr-o suburbie eleganta din Sydney, pe malul raului Parramatta, ale carui panorame casa le suprinde si le face parte integranta din interior.

Chiar daca nu e foarte vizibil din poze, locuinta este construita in trepte, pe un teren denivelat asupra caruia actualii proprietari nu au intervenit deloc. Pamantul fusese excavat anterior, asa ca intregul proiect al casei a evoluat in jurul actualei topografii si si-a adaptat formele dupa aceasta. S-a ajuns la actuala forma a casei, dispusa pe trei niveluri si orientata spre rau.

Accesul in locuinta se face de la cota zero a terenului, de unde se ajunge direct in camera de zi, cu bucatarie deschisa si balcon.  Etajele inferioare se desfasoara sub acest plan, cuibarite practic in valul de pamant creat artificial de mana omului, insa avand deschidere spre partea opusa, care da spre rau si spre curtea interioara.

Mai jos, fatada principala, orientata spre strada:

Locuinta contemporana Locuinta contemporana

Cel mai inalt nivel e ocupat de camera de zi, cu bucatarie deschisa si balcon. E vizibila scara interioara, care face accesul spre camerele de la etajele inferioare, unde se afla dormitoarele, respectiv o camera de hobby.

Locuinta contemporana Locuinta contemporana

O privire mai ampla asupra spatiului de zi: in fundal, raul cu superbele sale panorame:

Locuinta contemporana Locuinta contemporana

Camera se continua firesc spre exterior, cu piscina inchizand acest perimetru nautic domesticit:

Locuinta contemporana

Vedere de pe terasa:

Locuinta contemporana

 

Unul din dormitoare si baia:

Locuinta contemporana

foto