Revenim in forta cu arhitectura la malul marii – ca tot a venit vacanta, si oricum a trecut ceva timp de cand n-am mai scris nimic pe acest subiect.

Ne ocupam de arhitectura, deci, si nu orice fel, ci una speciala, venita tocmai din Hexagon, mai precis din peninsula Crozon, la malul marii Celtice. De proiect s-a ocupat  Agence d’architecture Pierre-Yves Le Goaziou, iar casa a fost gata in 2012.

Constructia este dispusa pe trei niveluri, din care doua in consola. Este o casa low-energy, deci la proiectarea sa au fost respectate anumite principii: orientare in sit, materiale folosite, dispunerea functiunilor.

Astfel, fatada sudica beneficiaza de deschideri ample, scopul fiind ca lumina si caldura soarelui sa fie captate cat mai eficient, in vreme ce fatadele nordica si estica au foarte putine deschideri, pentru a limita pierderile energetice.

Fatada sudica se deschide generos spre peisajul din jur: mare cat vezi cu ochii, pini, coaste abrupte. Asezarea in sit e exceptionala, iar arhitectii au profitat la maxim de ce le-a oferit natura in acest loc.

arhitectura la malul marii Una din fatadele fara prea multe deschideri:arhitectura la malul marii arhitectura la malul marii

Al treilea nivel, retras fata de celelalte doua, si terasa foarte ampla astfel rezultata: arhitectura la malul marii Interioarele „privesc” spre exterior, iar principalul punct focal aici sunt fabuloasele privelisti suprinse in ochiurile de geam.arhitectura la malul marii Am retinut lampile – combinatie de beton si metal, dar puse intr-o forma diafana. Nu sunt de trecut cu vederea nici mostenirile bretone – stanga si dreapta in cadrul de mai jos – ingenios inserate intr-un decor de design interior contemporan. arhitectura la malul marii arhitectura la malul marii arhitectura la malul marii arhitectura la malul marii Una din terase. Ca si celelalte, de vis! arhitectura la malul marii