Constructia in plan inclinat de care vorbim a fost proiectata de Turnbull Griffin Haesloop Architects si finalizata in 2010. Se intinde pe 550 metri patrati de teren inclinat, oferind privelisti spre peisajul fabulos din San Francisco Bay, California.
Proiectarea casei a fost o provocare din mai multe motive: in primul rand, locatarii isi doreau o locuinta care sa se camufleze in peisaj. Apoi, locuinta trebuia sa fie eco, usor de intretinut, cu consum inteligent de energie si, nu in ultimul rand, estetica.
Arhitectii au venit cu aceasta propunere de casa jumatate sub nivelul solului, jumatate furand energie de la soare, extrem de aratoasa si foarte eficienta energetic. Versantul dealului a fost excavat, a fost ridicat un zid de sustinere ondulat, astfel incat interventiile asupra inclinatiei naturale a terenului sa fie minime.
Din ratiuni eco, cele trei volume care gazduiesc camera de zi, bucataria si dormitorul principal sunt dispuse pe orizontala si beneficiaza de suficienta lumina naturala si curenti de aer pentru a eficientiza cantitatea de curent electric folosita. De altfel, acoperisul este imbracat in panouri fotovoltaice si panouri solare pentru apa calda suficient de mari pentru a acoperi o parte importanta din nevoile energetice ale casei.
In plus, locuinta incorporeaza sisteme pasive si active de racire si de incalzire, precum si un bazin de colectare a apei pluviale de pe acoperis.
constructia in plan inclinat
constructia plan inclinat
constructia plan inclinat
constructia plan inclinat
constructia plan inclinat
constructia plan inclinat
constructia plan inclinat
constructia plan inclinat