Nu e usor sa aduci completari unei constructii cu arhitectura traditionala, mai ales atunci cand lucrarea se doreste a fi cat mai practica si mai ancorata in realitate, dar totodata pastrand autenticitatea si caracterul sau unic. In cazul de fata, e vorba de extinderea unei constructii existente – un hambar, intregul ansamblu formand o casa de vacanta intr-o regiune istorica din Alpi.

In primul rand, a fost nevoie sa fie create noi spatii in interiorul vechiului hambar: o camera de oaspeti si una de zi, pentru activitati sociale, precum si o bucatarie si un garaj. Acesta din urma trebuia integrat cat mai discret in ansamblu, pentru a pastra aerul rural al constructiei.

Arhitectura traditionala

Arhitectura traditionala

Arhitectura traditionala

Extinderea consta intr-un volum pe un singur nivel, un dreptunghi dupa modelul caselor-vagon care apare din pamant in continuarea fostului hambar. Cele doua ansambluri se opun unul altuia si creeaza un contrast puternic: vechea cladire e impozanta cu peretii sai grosi, din piatra dura, in vreme ce noua constructie e mai degraba transparenta, aliniata pe orizontala si ascunsa sub un mal de pamant, aproape camuflandu-se in imprejurimi.

Arhitectii de la Puig Purjol, au avut aceasta intentie de la bun inceput: de a crea un volum care sa completeze vechea constructie, insa fara a o copia. Au fost preluate sugestii din arhitectura vernaculara: aceleasi materiale de constructie, dar folosite in moduri diferite.

Arhitectura traditionala

Arhitectura traditionala

Noul volum exploreaza ideea spatiilor de locuit adapostite de-a dreptul in peisaj si ridicate in primul rand (sau doar) pentru a proteja de vitregiile naturii. Pe jumatate ascunsa sub peretele de pamant, constructia continua pe cat de discret posibil pantele terenului – spre deosebire de constructia veche, care produce o ruptura cu elementele din jur.

Arhitectura traditionala

Arhitectura traditionala

Interioarele sunt, de asemenea, lipsite de artificii si construite avand in minte simplitatea si eficienta proprii arhitecturii vernaculare. Peretele ingropat in pamant e format dintr-un strat gros de piatra din zona – acesta formeaza un excelent strat izolator, permitand constructiei sa respire si sa se aeriseasca natural, fara a fi necesare adaugarea de echipamente speciale (ex. instalatii de aer conditionat).

Bineinteles, si din punct de vedere estetic alegerea este cat se poate de fericita:

Arhitectura traditionala

Chiar daca la prima vedere pare a fi ridicata cu materiale traditionale, constructia e ridicata pe o structura de otel. Scheletul a fost apoi imbracat cu dale de beton – tavanul si podeaua – si cu bucati de lemn, majoritatea provenind de la vechea constructie.

Arhitectura traditionala

foto