Casa sub pamant despre care vorbim aici este creatia Bercy Chen Architecture Studio. Proiectul exista inca din 2010, dar casa in sine a fost finalizata de curand. Se afla pe un teren cu vegetatie bogata in Austin, Texas, iar conceptul care a stat in spate aduce aminte de vechile locuinte sapate in pamant ale indienilor nord-americani.

Acestia isi plasau casele partial sub nivelul solului, astfel incat doar partea superioara a acestora vedea lumina zilei. Restul se afla convenabil intre straturile de pamant – excelente izolatoare termice, de altfel, iar aceasta descoperire a fost preluata si reluata in zilele noastre la o serie de constructii, cum e si cea de fata.

In plus fata de locuintele traditionale ale indienilor nord-americani, varianta contemporana propusa de Bercy Chen Studio vine cu mai multe elemente moderne: acoperisul verde, izolatie hidronica, pereti dintr-un invelis special, anume conceput pentru acest proiect, mai ales ca sapaturile de aproximativ 2 metri in adancime necesitau materiale specifice. Evident, nu trebuie trecute cu vederea nici celelalte elemente mai la vedere: piscina, spectaculoasele camere cu pereti vitrati, finisajele perfecte.

Casa sub pamant Casa sub pamant Casa sub pamant Casa sub pamant

Acoperisul verde are doua scopuri: in primul rand, isi aduce contributia importanta la eficienta energetica a cladirii. In al doilea rand, face trecerea de la peisaj la cladire mai putin abrupta. Aceasta din urma idee a fost importanta pentru arhitecti, din moment ce au gandit structura casei intr-un mod asemanator.

Mai precis: locuinta e impartita in doua zone distincte: de dormit si de zi. De la una la cealalta se ajunge traversand un culoar vitrat, astfel ca esti readus in contact cu mediul inconjurator ori de cate ori te plimbi intre camere. Un mod subtil al arhitectilor de a ne (re)centra privirile asupra naturii…!

Casa sub pamant Casa sub pamant Casa sub pamant Casa sub pamant Casa sub pamant

foto