Daca spunem ca vorbim despre o casa pe teren inclinat, spunem prea putin. Casa e intr-adevar construita intr-o zona cu denivelari, insa locul ales este atat de abrupt, ca nu e o exagerare sa spunem ca avem de-a face cu o locuinta semi-verticala.

Proiectul a pornit de la o realitate foarte simpla, si nu dintr-un moft. Se da un teren aflat, intamplator, intr-o zona deluroasa destul de salbatica, si se cere construirea acestuia. Se are in vedere ca superbele panorame de jur-imprejur sa fie vizibile, puse in evidenta, usor de admirat din noua locatie. Ca sa nu mai lungim vorba, proiectul a fost dus la capat cu succes de arhitectul spaniol Daniel Isern.

Casa pe teren inclinat

Ca o paranteza: „Un peisaj pentru mine nu exista ca peisaj, pentru ca aspectul sau se schimba in fiecare moment, dar el traieste prin vecinatatile sale, prin aer si lumina, care variaza continuu. Pentru mine, numai atmosfera inconjuratoare confera subiectelor adevarata lor valoare.” Sunt vorbele pictorului francez Claude Monet, pe care Isern le foloseste in descrierea casei sale, pentru a surprinde una din muzele care l-au inspirat sa imagineze aceasta locuinta.

Nu numai inclinatia terenului a constituit provocarea la conceperea si constructia acestei case. Ci si imprejurimile: hatisuri de vegetatie, aglomerare de forme naturale, de culori mereu schimbatoare. Aceasta explozie de viata, pe de o parte, si interventia umana nimicitoare, pe de alta parte. Dorinta arhitectului a fost, asadar, de a pastra pe cat posibil, acest haos verde, in ideea ca nimic nu se potriveste mai bine in loc si ca orice adaugare venita din partea omului nu va face decat sa strice armonia locului.

De aici ideea de a construi pe terenul inclinat, lasand „decorurile” – paduricea, copacii, verdeata – sa dicteze forma cladirii.

Casa pe teren inclinat Casa pe teren inclinat

Volumele in console se desprind din trunchiul principal al cladirii si creeaza terase. In general, fiecare portiune de teren a fost utilizata extensiv, prin ridicarea acestor brate laterale care maresc suprafetele circulabile ale locuintei.

Materialele sunt mai degraba simple, daca nu chiar umile: beton, metal, lemn. Nimic extravagant, doar strictul necesar.

Casa pe teren inclinat

Casa pe teren inclinat

Interioarele fuzioneaza cu exteriorul. Ferestrele ample micsoreaza distantele dintre inauntru si afara:

Casa pe teren inclinat
Casa pe teren inclinat Casa pe teren inclinat

 

Mai jos, sectiunea care arata cat de abrupt este terenul pe care s-a construit:

Casa pe teren inclinat

foto