Construita intr-un luminis, la poalele Mt. Olympus din Utah, SUA, casa la munte proiectata de Imbue Design ofera tot confortul unei locuinte moderne, inserata in cadru prin elemente vizibile. Proprietarii au dorit insa ca integrarea in cadrul natural sa mearga mai departe de designul exterior, astfel incat constructia utilizeaza energia alternativa, e construita cu materiale mai putin poluante, spatiile din interior incurajeaza interactiunea intre locuitorii sai.

Principalele zone private sunt orientate catre nord pentru a maximiza vederile ample catre peisajele din jur, iar zonele sociale sunt orientate catre nord-sud pentru a profita la maxim de lumina si caldura soarelui iarna, respectiv de umbra vara. Pentru spatiile sociale – camera de zi, bucatarie – au fost regandite holurile si spatiile de trecere, prin inserarea acestora in spatiile propriu-zise de interactiune.

Un element demn de retinut: nu exista aparate de aer conditionat in casa. Proprietarul si-a dorit o constructie eco, asa ca unul din deziderate a fost autoventilatia. Acest lucru se realizeaza prin orientarea fatadelor si dispunerea camerelor in functie de insorire si prin punerea in scena a unui traseu interior care sa faciliteze buna circulatie a aerului.

In marea parte a zilei lumina naturala din camere e suficienta pentru a micsora nevoia de electricitate; in plus, peretii albi maresc luminozitatea, in timp ce podeaua de culoare inchisa creeaza contrastul necesar – dar de aceasta data, decizia a fost movtivata estetic.

casa munte

casa munte

casa munte

casa munte

casa munte

arhitectura montana

casa la munte

arhitectura montana

foto